bez mięsa dania główne

Wegetariańska sałatka z ciecierzycą

Jump to recipe

Kiedy eksperymentuję w kuchni bardzo często kieruję się dwiema zasadami. Po pierwsze, wybieram główny składnik i zastanawiam się, kto jest jego najlepszym przyjacielem albo kto mógłby nim zostać. Po drugie, próbuję bawić się smakiem – jeśli coś jest kwaśne, to dodaję coś słodkiego. Kiedy coś jest delikatne, próbuję przełamać smak czymś chrupkim. Dzięki tym zasadom, zabawa w gotowanie nie ma końca. Można kobinować i wciąż wymyślać nowe połączenia i potrawy.

I tak mnie jakoś wzięło na ciecierzycę. Zawsze mi brakowało czasu, by ją namoczyć i ugotować. A że wczoraj wieczorem wpadłam na ten szalony pomysł, to zaczęłam się zastanawiać nad resztą składników, których będę potrzebować, by stworzyć coś pysznego.

W połączeniu z podsmażonymi pieczarkami, cebulą, słoną fetą i niezwykle aromatyczną natką pietruszki mamy bardzo prostą, zdrową i sycącą sałatkę, idealną na lunch. Poniższe proporcje wystarczą spokojnie dla dwóch głodmorów.

PS spokojnie możecie użyć ciecierzycy z puszki.