Bardzo często podczas gotowania jakiejś potrawy, zostaje nam dużo zaczętych składników – pół papryki, pół opakowania sera itd. Kolejną umiejętnością, którą warto nabyć, jest wymyślanie potraw, które będą bazować na tym co nam zalega w lodówce czy szafkach. Trochę takie czyszczenie lodówki, ale jednak z jakimś pomysłem z tyłu głowy. I tak z ostatniego gotowania (czyli poprzedni przepis na sałatkę z ciecierzycą), została mi feta, ciecierzyca, natka pietruszki a w lodówce samotny bakłażan i trochę passaty pomidorowej. Czary mary i mamy kolejną wegetariańską potrawę.
Składniki
- 50 g suchej ciecierzycy lub 100 g ciecierzycy z puszki
- 2 średnie bakłażany
- 2 nieduże pomidory
- pół szklanki passaty pomidorowej
- 50 g sera feta
- natka pietruszki
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Instrukcje
- Jeśli mamy suchą ciecierzycę, to namaczamy ją przez całą noc, zmieniamy wodę i gotujemy w osolonej wodzie przez około 1h, aż będzie w miarę miękka.
- Bakłażana myjemy, przekrawamy na pół po długości, środek wydrążamy. Solimy bakłażana z obydwu stron i odkładamy na bok.
- Na patelni podgrzewamy passatę pomidorową i dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę lub ciecierzycę z puszki i gotujemy około 10 minut.
- Bakłażana myjemy wodą, by wypłukać sól, następnie dokładnie osuszamy i delikatnie skrapiamy oliwą.
- Żaroodporną formę smarujemy oliwą i układamy w niej bakłażany. Faszerujemy je ciecierzycą w pomidorach wkładamy do nagrzanego piekarnika (175C) na około 30 minut.
- Gotowy bakłażan będzie miękki, trochę pomarszczony i straci swój kolor, zrobi się bardziej brunatny.
- Na koniec posypujemy bakłażany pokruszoną fetą, natk pietruszki i polewamy oliwą z oliwek (można wykorzystać tę z pieczenia).
© 2024 Copyright Better Be Tasty