Ach te #porankidżoanki. Muszę przyznać, że uwelbiam śniadania, zwłaszcza te weekendowe, kiedy można poświęcić trochę więcej czasu na jego przygotowanie, a po zjedzeniu powiedzieć „było warto!”.
Mam dziś dla Was bardzo prosty przepis, może składniki nie są najtańsze, ale efekt końcowy wam to wynagrodzi. Takie zapiekane szparagi w cieście francuskim spokojnie możecie przygotować nie tylko na śniadanie, ale także jako przystawkę na imprezę.
Z poniższego przepisu można napełnić 2 żołądki.
Składniki
- 8 szparagów
- 8 plasterków szynki dojrzewającej
- 1 kulka mozzarelli
- rolka ciasta francuskiego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- małe jajko
Instrukcje
- Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce.
- Następnie skrapiamy szparagi oliwą
- Z ciasta wykrawamy 4 kwadraty (mniej więcej 12cm x12cm).
- Na środku ciasta, po ukosie kwadratu, układamy 2 plasterki szynki, 2 szparagi i 3 cienkie plasterki mozzarelli.
- Wskazówka: jeśli szparag jest dużo za długi, to możemy odciąć kawałek łodygi, przeciąć na pół po długości i dodać na środek do naszej zapiekanki (tak jak na zdjęciu).
- Następnie zlepiamy dwa końce ciasta i malujemy roztrzepanym jajkiem. Całość doprawiamy solą
- i pieprzem.
- Pieczemy w 200C przez około 15-20 minut na złoty kolor.
- Gotowe zapiekanki można dodatkowo polać oliwą z oliwek.
© 2024 Copyright Better Be Tasty