śniadania

Zapiekane szparagi w cieście francuskim

Ach te #porankidżoanki. Muszę przyznać, że uwelbiam śniadania, zwłaszcza te weekendowe, kiedy można poświęcić trochę więcej czasu na jego przygotowanie, a po zjedzeniu powiedzieć „było warto!”.

Mam dziś dla Was bardzo prosty przepis, może składniki nie są najtańsze, ale efekt końcowy wam to wynagrodzi. Takie zapiekane szparagi w cieście francuskim spokojnie możecie przygotować nie tylko na śniadanie, ale także jako przystawkę na imprezę.

Z poniższego przepisu można napełnić 2 żołądki.

Automatycznie zapisany szkic

Automatycznie zapisany szkic

Składniki

  • 8 szparagów
  • 8 plasterków szynki dojrzewającej
  • 1 kulka mozzarelli
  • rolka ciasta francuskiego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • małe jajko

Sposób przygotowania

  1. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce.
  2. Następnie skrapiamy szparagi oliwą
  3. Z ciasta wykrawamy 4 kwadraty (mniej więcej 12cm x12cm).
  4. Na środku ciasta, po ukosie kwadratu, układamy 2 plasterki szynki, 2 szparagi i 3 cienkie plasterki mozzarelli.
  5. Wskazówka: jeśli szparag jest dużo za długi, to możemy odciąć kawałek łodygi, przeciąć na pół po długości i dodać na środek do naszej zapiekanki (tak jak na zdjęciu).
  6. Następnie zlepiamy dwa końce ciasta i malujemy roztrzepanym jajkiem. Całość doprawiamy solą
  7. i pieprzem.
  8. Pieczemy w 200C przez około 15-20 minut na złoty kolor.
  9. Gotowe zapiekanki można dodatkowo polać oliwą z oliwek.
https://betterbetasty.pl/zapiekane-szparagi-w-ciescie-francuskim/