dania główne z mięsem

Wrapy z kurczakiem Ras el Hanout i kwaśnym sosem z sumakiem

Jump to recipe

Nigdy nie byłam na Bliskim Wchodzie, jednak mimo to lubię się bawić tamtejszą kuchnią. Głównie ze względu na obecność licznych orientalnych przypraw i składników, które bardzo lubię (kumin, pistacje itp.). Kupiłam sobie również książkę Persiana, której samo kartkowanie przyprawia o ślinotok i to właśnie z niej skradłam poniższy przepis i go trochę zmodyfikowałam.

Nie wiem czy słyszeliście o przyprawie Ras el Hanout – królowa przypraw na Bliskim Wschodzie. Dawniej mix nawet 30 przypraw. Teraz bywa różnie czasami 10, czasami 20. Możecie ją zakupić w sklepie lub samemu sobie pomieszać chociaż kilka najważniejszych składników:
papryka słodka i ostra, kolendra, kumin, ziele angielskie, kurkuma, kardamon, płatki róży, lawenda, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, anyż, pieprz czarny, pieprz biały, pieprz cayenne, sól – a teraz wyobraźcie sobie jak to pachnie!

Poniższy przepis to niezwykle aromatyczny i pikantny kurczak, w połączeniu z chrupiącym granatem i kwaśnym sosem jogurtowy z kwaśnym sumakiem.

Z podanych proporcji można przygotować 4-5 wrapy.