dania główne z mięsem

Wrapy z kurczakiem Ras el Hanout i kwaśnym sosem z sumakiem

Nigdy nie byłam na Bliskim Wchodzie, jednak mimo to lubię się bawić tamtejszą kuchnią. Głównie ze względu na obecność licznych orientalnych przypraw i składników, które bardzo lubię (kumin, pistacje itp.). Kupiłam sobie również książkę Persiana, której samo kartkowanie przyprawia o ślinotok i to właśnie z niej skradłam poniższy przepis i go trochę zmodyfikowałam.

Nie wiem czy słyszeliście o przyprawie Ras el Hanout – królowa przypraw na Bliskim Wschodzie. Dawniej mix nawet 30 przypraw. Teraz bywa różnie czasami 10, czasami 20. Możecie ją zakupić w sklepie lub samemu sobie pomieszać chociaż kilka najważniejszych składników:
papryka słodka i ostra, kolendra, kumin, ziele angielskie, kurkuma, kardamon, płatki róży, lawenda, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, anyż, pieprz czarny, pieprz biały, pieprz cayenne, sól – a teraz wyobraźcie sobie jak to pachnie!

Poniższy przepis to niezwykle aromatyczny i pikantny kurczak, w połączeniu z chrupiącym granatem i kwaśnym sosem jogurtowy z kwaśnym sumakiem.

Z podanych proporcji można przygotować 4-5 wrapy.

Wrapy z kurczakiem ras el hanout i jogurtem greckim z sumakiem

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • granat
  • roszponka
  • 1 duża czerwona cebula
  • wrapy pszenne
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki ras el hanout
  • ostra papryka, sól
    sos jogurtowy:
  • 180 g jogurtu greckiego
  • 1 czubata łyżeczka sumaku
  • natka pietruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • duża szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Pierś z kurczaka kroimy na pół. Następnie każdą połówkę przekrawamy w poprzek. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że podczas krótkiego smażenia, będzie on także zrobiony w środku.
  2. Kurczaka skrapiamy oliwą i nacieramy przyprawą ras el hanout. Ja lubię dodatkowo podkęcić smak i dodaję jeszcze trochę ostrej papryki i soli.
  3. Odkładamy kurczaka na bok, by się chwilę pomarynował. W tym czasie możemy obrać granata, pokroić cebulę, natkę pietruszki i przygotować sos jogurtowy.
  4. Rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami oliwy i smażymy kurczaka na średnim ogniu, najlepiej pod przykryciem. Smażymy z każdej strony przez około 5 minut. Żeby sprawdzić czy kurczak jest upieczony w środku, przyciskamy łyżką czy widelcem kurczaka na środku i jeśli wciąż wypływa woda, to należy smażyć mięso jeszcze kilka minut. Po usmażeniu przekładamy kurczaka na deskę i dajemy mu chwilę odpocząć. Dopiero po chwili zabieramy się za krojenie go w niewiekie paski.
  5. Na każdy wrap nakładamy dużą łyżkę sosu jogurtowego, następnie roszponkę, kawałki kurczaka, cebulę, granat, natkę pietruszki i jeszcze jedną łyżkę sosu.
  6. Zwijamy tortille według ściągi z tyłu opakowania. Z taką ilością składników nie jest łatwo, ale spokojnie dacie radę.
    sos jogurtowy:
  1. Do miski wkładamy jogurt grecki, sumak, sok z cytryny, przyprawy i niedużą garść posiekanej natki pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
https://betterbetasty.pl/wrapy-z-kurczakiem-ras-el-hanout-i-kwasnym-sosem-z-sumakiem/