śniadania

Grzanki z prosciutto i karmelizowanym jabłkiem

Lubię się rozpieszczać, a że śniadanie jest pierwszym posiłkiem dnia, to często zaczynam to rozpieszczanie od samego rana. Zrobienie jakiegoś fancy śniadania wcale nie musi oznaczać kilkunastu drogich składników czy 30 minut stania w kuchni. Grzanki z prosciutto i karmelizowanym jabłkiem są tego doskonałym przykładem i idealnie wpasowują się w jesienną aurę za oknem.

Automatycznie zapisany szkic

Składniki

  • 2 duże kromki wiejskiego chleba
  • 1 jabłko
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • serek śmietankowy
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od umycia i obrania jabłka. Pozbywamy się nasion i kroimy jabłko w średnią kostkę.
  2. Na suchą patelnie (z nieprzywieralną powłoką) równomiernie wsypujemy cukier i prażymy na średnim ogniu. Nie mieszamy! Gdy cukier sam rozpuści się od ciepła, wrzucamy 1 łyżeczkę masła oraz pokrojone jabłko. Smażymy kilka minut, by jabłka pokryły się roztopionym cukrem.
  3. Na drugiej patelni rozpuszczamy drugą łyżeczkę masła i układamy nasze kromki. Podgrzewamy kilka minut aż się lekko przypieką. Oczywiście możecie wykorzystać toster jeśli macie 😉
  4. Grzankę smarujemy grubą warstwą serka śmietankowego, układamy kawałki szynki parmeńskiej i na wierzch układamy słodkie jabłka.
https://betterbetasty.pl/grzanki-z-prosciutto-i-karmelizowanym-jablkiem/