Lubię się rozpieszczać, a że śniadanie jest pierwszym posiłkiem dnia, to często zaczynam to rozpieszczanie od samego rana. Zrobienie jakiegoś fancy śniadania wcale nie musi oznaczać kilkunastu drogich składników czy 30 minut stania w kuchni. Grzanki z prosciutto i karmelizowanym jabłkiem są tego doskonałym przykładem i idealnie wpasowują się w jesienną aurę za oknem.
Składniki
- 2 duże kromki wiejskiego chleba
- 1 jabłko
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- serek śmietankowy
- łyżka cukru
- 2 łyżeczki masła
Instrukcje
- Zaczynamy od umycia i obrania jabłka. Pozbywamy się nasion i kroimy jabłko w średnią kostkę.
- Na suchą patelnie (z nieprzywieralną powłoką) równomiernie wsypujemy cukier i prażymy na średnim ogniu. Nie mieszamy! Gdy cukier sam rozpuści się od ciepła, wrzucamy 1 łyżeczkę masła oraz pokrojone jabłko. Smażymy kilka minut, by jabłka pokryły się roztopionym cukrem.
- Na drugiej patelni rozpuszczamy drugą łyżeczkę masła i układamy nasze kromki. Podgrzewamy kilka minut aż się lekko przypieką. Oczywiście możecie wykorzystać toster jeśli macie 😉
- Grzankę smarujemy grubą warstwą serka śmietankowego, układamy kawałki szynki parmeńskiej i na wierzch układamy słodkie jabłka.
© 2024 Copyright Better Be Tasty