bez mięsa dania główne

Kopytka ziemniaczano-dyniowe z masłem rozmarynowym

Wciąż uczę się powoli smaku dyni. W rodzinnym domu była raczej nieodkrytym warzywem, teraz stopniowo przemycam ją do swojej kuchni w różnych eksperymentach. W tamtym roku tarta z dyni piżmowej zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie, w tym roku skusiłam się na dynię prowansalską (ponoć idealna do gnocchi czyli naszych polskich kopytek). Wyjątkowo słodki miąższ, dla mnie może aż za słodki. I o ile w wypiekach słodycz jak najbardziej wskazana, tak słodki smak na przykład w zupie nie jest do końca czymś dla mnie. W kopytkach jednak słodycz jest wyczuwalna minimalnie, a w połączeniu z bardzo aromatycznym rozmarynem wręcz tworzy danie proste i idealne.

Z poniższego przepisu wykarmicie 4 głodne osoby.

Kopytka ziemniaczano-dyniowe z masłem rozmarynowym

Składniki

    Kopytka:
  • 450 g ziemniaków
  • 250 g puree z dyni (czyli ok. 500 g surowej dyni przed upieczeniem)
  • 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 małe jajka
  • sól, pieprz
    Masło z ryzmarynem:
  • 50 g masła
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz, kurkuma

Sposób przygotowania

  1. Ziemnikami obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, ubijamy i czekamy aż wystygną.
  2. Dynię (prowansalską) kroimy na kawałki. Możecie już teraz pozbyć się skórki albo możecie zrobić to po upieczeniu. Układamy dynię na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy około 25 minut w 180C. Upieczoną i miękką dynię blendujemy na puree. Rózwnież odstawiamy do ostygnięcia.
  3. W misce łączymy ziemniaki, puree z dyni, jajka, przyprawy i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość lepkie, ale specjalnie nie dawałam więcej mąki, by kopytka były bardziej delikatne w środku.
  4. Na stolnicę, oprószoną mąką, wykładamy kawałek ciasta i rolujemy. Ważne, by ciasto się nie przykleiło. Odkrawamy nożem pod ukos 3-4cm kawałki ciasta.
  5. Kopytka wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia do góry.
  6. Masło roztapiamy na patelni wraz z rozmarynem, dużą szczyptą soli, pieprzu i kurkumy.
  7. Ugotowane kopytka polewamy szczodrze rozmarynowym masłem i wcinamy póki ciepłe.
https://betterbetasty.pl/kopytka-ziemniaczano-dyniowe-z-maslem-rozmarynowym/