inne

Pampuchy (kluski na parze) z borówkami

Nie wiem czy jest druga taka potrawa, która ma tyle różnych nazw. Niemniej jednak pampuchy, kluski na parze, kluski na lumpie czy też parowańce, to delikatne uparowane ciasto drożdżowe, które można jeść zarówno na słodko, jak i słono. Można też takie bułeczki nadziać przed parowaniem i uzyskać „pączki”. Ja jednak pozostanę przy słodkiej wersji, którą poznałam w dzieciństwie, zwłaszcza, że sezon na borówki w pełni. Mówiąc borówki mam na myśli leśne jagody, ach te Krakusy 😉

Swoje pierwsze kluski na parze jadłam lata świetlne temu. Jeśli się nie mylę, był to okres podstawówki. Wybraliśmy się do Ustronia, do kuzynki mamy, gdzie ciocia przywitała nas świeżymi pampuchami ze śmietaną i borówkami. Było to coś genialnego! Nieznanego dla mojego podniebienia. Po tylu latach nadal pamiętam smak tych bułeczek (objadłam się wtedy jak dzika świnka) i naprawdę nie wiem dlaczego zwlekałam tyle lat, żeby je samej zrobić. Jest to trochę czasochłonny przepis, jak to z ciastem drożdżowym zwykle bywa, jednak zdecydowanie warto!

Jeśli lubicie parowane ciasto drożdżowe, to zajrzyjcie również na przepis na bułeczki bao z szarpaną łopatką.

za jakość zdjęć przepraszam, ale gdy jest pochmurno, to mój telefon trochę nie wyrabia 😀