ciasta, tarty i torty wypieki

Galette z sezonowymi owocami

Kształtem przypomina pizzę, smakiem przypomina lato. Dziś mam dla was przepis na owocową galette (tartę rustykalną). Galette nie ma być idealna, ciasto może wam się przerwać, sok z owoców może się wylać podczas pieczenia, boki ciasta mogą się przypalić. Tarta nadal będzie przezentować się fenomenalnie, a smakować będzie jeszcze lepiej.

Ja pod ręką miałam akurat czereśnie i truskawki, ale spokojnie możecie dać się ponieść swojej wyobraźni i użyć innych owoców. Chwilę po wyciągnięciu tarty z piekarnika, mama wróciła z placu z jagodami, malinami i porzeczkami, więc co by nie było mało owoców, wykorzystałam je do dekoracji galette.

Z przepisu poniżej możecie zrobić dwie mniejsze tarty, ale jeśli zdecydujecie się na jedną i zostanie wam trochę ciasta, zawińcie je w folię spożywczą i włóżcie do zamrażalnika. Jak zachce wam się kiedyś ciasta, to spokojnie możecie wykorzystać takie 2-3 zarożone kulki.