ciasta, tarty i torty wypieki

Galette z sezonowymi owocami

Kształtem przypomina pizzę, smakiem przypomina lato. Dziś mam dla was przepis na owocową galette (tartę rustykalną). Galette nie ma być idealna, ciasto może wam się przerwać, sok z owoców może się wylać podczas pieczenia, boki ciasta mogą się przypalić. Tarta nadal będzie przezentować się fenomenalnie, a smakować będzie jeszcze lepiej.

Ja pod ręką miałam akurat czereśnie i truskawki, ale spokojnie możecie dać się ponieść swojej wyobraźni i użyć innych owoców. Chwilę po wyciągnięciu tarty z piekarnika, mama wróciła z placu z jagodami, malinami i porzeczkami, więc co by nie było mało owoców, wykorzystałam je do dekoracji galette.

Z przepisu poniżej możecie zrobić dwie mniejsze tarty, ale jeśli zdecydujecie się na jedną i zostanie wam trochę ciasta, zawińcie je w folię spożywczą i włóżcie do zamrażalnika. Jak zachce wam się kiedyś ciasta, to spokojnie możecie wykorzystać takie 2-3 zarożone kulki.

Galette z sezonowymi owocami

ciasta, tarty i torty, wypieki

Składniki

    ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki cukru
  • śmietana 18% (w ilości: ile ciasto przyjmie - mówiąc językiem mojej babci)
    nadzienie:
  • 400g truskawek
  • 300g czereśni
  • 1 nektarynka
  • 3 łyżki cukru
    dodatkowo:
  • jedno małe roztrzepane jajko
  • dwie garści płatków z migdałów

Sposób przygotowania

    nadzienie:
  1. Owoce myjemy i osuszamy. Czereśnie drylujemy i przekrawamy na połówki, truskawki obieramy z szypułek i kroimy też na połówki/ćwiartki. Nektarynkę kroimy w ósemki.
    ciasto:
  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz całe jajko. Zagniatamy do połączenia się składników.
  2. Dodajemy zwykły cukier, cukier wanilinowy, sól i łyżkę kwaśnej śmietany.
  3. Gdy ciasto wciąż nie chce się połączyć, dodajemy troszkę więcej śmietany. Jeśli jest zbyt kleiste, dosypujemy odrobinę mąki i wyrabiamy.
  4. Stolnicę oprószamy mąką, gotowe ciasto fomujemy w kulę i rozwałkowujemy tak, aby uzyskać koło. Możecie od razu zrobić to na papierze do pieczenia, żeby było wam potem łatwiej przenieść na formę.
  5. Na środek rozwałkowanego ciasta przekładamy owoce zostawiając około 5 cm ciasta z każdej strony. Owoce zasypujemy trzema łyżkami cukru i następnie zawijamy boki ciasta.
  6. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i dekorujemy płatkami z migdałów (lub też gruboziarnistym cukrem).
  7. Pieczemy około 40 minut w 180C aż do uzyskania złotego ciasta, na widok którego uruchamia się ślinotok.
  8. Galette jemy bez wyrzutów sumienia, w końcu to same owoce.
https://betterbetasty.pl/galette-z-sezonowymi-owocami/