ciasta, tarty i torty wypieki

Galette z sezonowymi owocami

Jump to recipe

Kształtem przypomina pizzę, smakiem przypomina lato. Dziś mam dla was przepis na owocową galette (tartę rustykalną). Galette nie ma być idealna, ciasto może wam się przerwać, sok z owoców może się wylać podczas pieczenia, boki ciasta mogą się przypalić. Tarta nadal będzie przezentować się fenomenalnie, a smakować będzie jeszcze lepiej.

Ja pod ręką miałam akurat czereśnie i truskawki, ale spokojnie możecie dać się ponieść swojej wyobraźni i użyć innych owoców. Chwilę po wyciągnięciu tarty z piekarnika, mama wróciła z placu z jagodami, malinami i porzeczkami, więc co by nie było mało owoców, wykorzystałam je do dekoracji galette.

Z przepisu poniżej możecie zrobić dwie mniejsze tarty, ale jeśli zdecydujecie się na jedną i zostanie wam trochę ciasta, zawińcie je w folię spożywczą i włóżcie do zamrażalnika. Jak zachce wam się kiedyś ciasta, to spokojnie możecie wykorzystać takie 2-3 zarożone kulki.