Kształtem przypomina pizzę, smakiem przypomina lato. Dziś mam dla was przepis na owocową galette (tartę rustykalną). Galette nie ma być idealna, ciasto może wam się przerwać, sok z owoców może się wylać podczas pieczenia, boki ciasta mogą się przypalić. Tarta nadal będzie przezentować się fenomenalnie, a smakować będzie jeszcze lepiej.
Ja pod ręką miałam akurat czereśnie i truskawki, ale spokojnie możecie dać się ponieść swojej wyobraźni i użyć innych owoców. Chwilę po wyciągnięciu tarty z piekarnika, mama wróciła z placu z jagodami, malinami i porzeczkami, więc co by nie było mało owoców, wykorzystałam je do dekoracji galette.
Z przepisu poniżej możecie zrobić dwie mniejsze tarty, ale jeśli zdecydujecie się na jedną i zostanie wam trochę ciasta, zawińcie je w folię spożywczą i włóżcie do zamrażalnika. Jak zachce wam się kiedyś ciasta, to spokojnie możecie wykorzystać takie 2-3 zarożone kulki.
Składniki
ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g zimnego masła
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
- 3 łyżki cukru
- śmietana 18% (w ilości: ile ciasto przyjmie - mówiąc językiem mojej babci)
nadzienie:
- 400g truskawek
- 300g czereśni
- 1 nektarynka
- 3 łyżki cukru
dodatkowo:
- jedno małe roztrzepane jajko
- dwie garści płatków z migdałów
Instrukcje
nadzienie:
- Owoce myjemy i osuszamy. Czereśnie drylujemy i przekrawamy na połówki, truskawki obieramy z szypułek i kroimy też na połówki/ćwiartki. Nektarynkę kroimy w ósemki.
ciasto:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz całe jajko. Zagniatamy do połączenia się składników.
- Dodajemy zwykły cukier, cukier wanilinowy, sól i łyżkę kwaśnej śmietany.
- Gdy ciasto wciąż nie chce się połączyć, dodajemy troszkę więcej śmietany. Jeśli jest zbyt kleiste, dosypujemy odrobinę mąki i wyrabiamy.
- Stolnicę oprószamy mąką, gotowe ciasto fomujemy w kulę i rozwałkowujemy tak, aby uzyskać koło. Możecie od razu zrobić to na papierze do pieczenia, żeby było wam potem łatwiej przenieść na formę.
- Na środek rozwałkowanego ciasta przekładamy owoce zostawiając około 5 cm ciasta z każdej strony. Owoce zasypujemy trzema łyżkami cukru i następnie zawijamy boki ciasta.
- Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i dekorujemy płatkami z migdałów (lub też gruboziarnistym cukrem).
- Pieczemy około 40 minut w 180C aż do uzyskania złotego ciasta, na widok którego uruchamia się ślinotok.
- Galette jemy bez wyrzutów sumienia, w końcu to same owoce.