bez mięsa dania główne

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem

Jump to recipe

Już od jakiegoś czasu chodziła za mną ryba. Nie dosłownie oczywiście, ale jak organizm się domaga, to trzeba spełnić jego życzenie. Niestety problem polega na tym, że mieszkając w mieście w środku Europy, nie za bardzo jest dostęp do świeżych ryb. A jak już jest, to i wybór mały, no i umówmy się, ale ryba z supermarketu, to nie jest moje ulubione miejsce, by ją kupić. Na szczęście udało mi się dorwać świeżego dorsza w sklepie rybnym. A skoro dorsz to oczywiście zaczęły wracać tysiące wspomnieć z Portugalii. Między innymi ichniejsza „Biedronka” ze specyficznym zapachem solonego dorsza no i oczywiście kuchnia portugalska, która jest dość prosta, dlatego i dzisiejszy przepis opiera się dosłownie na kilku składnikach.

PS Chyba w każdym przewodniku przeczytacie, że Portugalczycy mają 365 przepisów na dorsza. Nie wiem czy mają przepis na poniższą zapiekankę, ale jak coś to chętnie się z nimi podzielę.

Uwagi: z poniższego przepisu wychodzą 3 solidne porcje, a jeśli nie macie świeżego dorsza to i mrożony ujdzie, tylko pamiętajcie, by go rozmrozić i dobrze osuszyć