bez mięsa dania główne

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem

Już od jakiegoś czasu chodziła za mną ryba. Nie dosłownie oczywiście, ale jak organizm się domaga, to trzeba spełnić jego życzenie. Niestety problem polega na tym, że mieszkając w mieście w środku Europy, nie za bardzo jest dostęp do świeżych ryb. A jak już jest, to i wybór mały, no i umówmy się, ale ryba z supermarketu, to nie jest moje ulubione miejsce, by ją kupić. Na szczęście udało mi się dorwać świeżego dorsza w sklepie rybnym. A skoro dorsz to oczywiście zaczęły wracać tysiące wspomnieć z Portugalii. Między innymi ichniejsza „Biedronka” ze specyficznym zapachem solonego dorsza no i oczywiście kuchnia portugalska, która jest dość prosta, dlatego i dzisiejszy przepis opiera się dosłownie na kilku składnikach.

PS Chyba w każdym przewodniku przeczytacie, że Portugalczycy mają 365 przepisów na dorsza. Nie wiem czy mają przepis na poniższą zapiekankę, ale jak coś to chętnie się z nimi podzielę.

Uwagi: z poniższego przepisu wychodzą 3 solidne porcje, a jeśli nie macie świeżego dorsza to i mrożony ujdzie, tylko pamiętajcie, by go rozmrozić i dobrze osuszyć

Ziemniaczana zapiekanka z dorszem

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g świeżego dorsza
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżeczek kaparów
  • 20 g masła
  • 1 jajko
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 garście tartego parmegiano reggiano
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę kroimy w pióra, a rybę w nieduże kawałki.
  2. Formę żaroodporną smarujemy oliwą. Układamy na dnie warstwę ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie układamy cebulę i rybę – również doprawiamy: pieprzem i solą. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy około 5 łyżeczek kaparów. Można więcej jak lubicie.
  3. Kolejno układamy kilka plasterków masła i znów warstwę ziemniaków. I tutaj również sypiemy szczyptę soli i pieprzu.
  4. W misce roztrzepujemy jajko, mieszamy ze śmietaną i dodajemy tarty ser. Tak przygotowaną zalewajką polewamy naszą zapiekankę.
  5. Pieczemy około 40 minut w 170C i później 10 minut w 180C.
https://betterbetasty.pl/ziemniaczana-zapiekanka-z-dorszem/