bez mięsa dania główne makarony

Makaron z sosem soczewicowym a’la bolognese

Chyba jestem zbyt długo na kwarantannie skoro zaczynam eksperymentować z kuchnią wegańską 😉 Makaron z sosem soczewicowym a’la ragu bolognese? Nie inaczej!

Przyznam, że sama się sobie dziwię, że zrobiłam na obiad wegańskie bolognese (pomijając ten ser na górze). Zainspirował mnie przepis z książki „Jedz” Nigela Slatera, trochę go podrasowałam i muszę przyznać, że wzięłam nawet dokładkę. Dzięki dużej ilości oregano, marchewce i pomidorom nawet zaczęłam gdzieś czuć to podrabiane ragu, robione do spaghetii po bolońsku. Także jeśli mięsożerca wam mówi, że smakowało mu coś wegańskiego, to naprawdę musi być to dobre 😉

Sos się robi bardzo prosto i szybko, jest sycący i spokojnie wystarczy, by wykarmić 3-4 osoby.

sos soczewicowy a'la ragu / soczewica po bolońsku
wegańskie spaghetti bolognese