1 maja uroczyście otworzyłam sezon na rabarbar. Na blogu możecie znaleźć przepis na łatwe drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami, ale tym razem postanowiłam przygotować coś na kruchym spodzie. A czy jest lepsze połączenie od kwaśnego rabarbaru ze słodką bezą?! Dodatkowo dorzuciłam trochę mrożonych malin, niby garstka, a daje świetny smak i kolor. Oczywiście jak nie macie malin, to możecie je pominąć i dać trochę więcej rabarbaru.
Wiem, że są osoby, które nie obierają rabarbaru. Ja obieram, bo tak mnie nauczyła mama i babcia. Jednak nie wyrzucajcie tych włókien i odciętych końcówek, zagotujcie z cukrem i zróbcie syrop rabarbarowy! Dziś planuje z nim zrobić eksperymenty alkoholowe 😉
Zostało mi jeszcze trochę rabarbaru, więc szykujcie się na kolejny przepis z jego udziałem. A tymczasem zmykam po dokładkę ciasta!
Składniki
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 450 g rabarbaru
- 100 g mrożonych malin
- 20 ml wody
- 3 łyżki cukru kryształu
Beza:
- 2 białka
- szczypta soli
- 3 czubate łyżki cukru kryształu
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- łyżka kaszy mannej
Instrukcje
Ciasto:
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i zagniatamy z zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Dodajemy szczyptę soli oraz dwa żółtka i wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto zwijamy w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Nadzienie:
- Łodygi rabarbaru myjemy i obieramy z włókien za pomocą noża. Łodygi kroimy w średnią kostkę i obsypujemy łyżką cukru.
- Do rondla wlewamy 20 ml wody i wrzucamy mrożone maliny, dodajemy też garść pokrojonego rabarbaru oraz 2 łyżki cukru. Gotujemy około 5 minut.
Beza:
- Schłodzone białka umieszczamy w misce ze szczyptą soli. Ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się składników.
Pieczenie:
- Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na formę. Jak coś się rozwaliło, to zlepiamy palcami, później i tak nie będzie nic widać. Ciasto nakuwamy widelcem i kładziemy na nie obciążnik (ja biorę zwykle mały kawałek papieru do pieczenia, umieszczam na nim fasolę/ciecierzycę/ryż – można używać wielokrotnie).
- Ciasto z obciążnikiem pieczemy przez 15 minut w 180℃. Następnie ściągamy obciążnik, ciasto posypujemy łyżką kaszy mannej i przekładamy na ciasto rabarbar oraz maliny z rabarbarem. Na górę przekładamy ubitą bezę i pieczemy 15 minut „od spodu” w 170℃ a następnie „góra-dół” przez 20 minut w 150℃.