ciasta, tarty i torty wypieki

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Jump to recipe

1 maja uroczyście otworzyłam sezon na rabarbar. Na blogu możecie znaleźć przepis na łatwe drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami, ale tym razem postanowiłam przygotować coś na kruchym spodzie. A czy jest lepsze połączenie od kwaśnego rabarbaru ze słodką bezą?! Dodatkowo dorzuciłam trochę mrożonych malin, niby garstka, a daje świetny smak i kolor. Oczywiście jak nie macie malin, to możecie je pominąć i dać trochę więcej rabarbaru.

Wiem, że są osoby, które nie obierają rabarbaru. Ja obieram, bo tak mnie nauczyła mama i babcia. Jednak nie wyrzucajcie tych włókien i odciętych końcówek, zagotujcie z cukrem i zróbcie syrop rabarbarowy! Dziś planuje z nim zrobić eksperymenty alkoholowe 😉

Zostało mi jeszcze trochę rabarbaru, więc szykujcie się na kolejny przepis z jego udziałem. A tymczasem zmykam po dokładkę ciasta!

ciasto z rabarbarem i malinami
kruche ciasto z rabarbarem i bezą