Mam nadzieję, że podczas kwarantanny już opanowaliście przeróżne wypieki na drożdżach i że ten nie sprawi wam większego kłopotu 😉 Bo czy jest coś lepszego niż domowe drożdżówki z rabarbarem? Jak sama nie jestem fanką budyniu, tak w tym przepisie pasuje idealnie – bardzo fajnie łączy ciasto i rabarbar, dodaje też nieco słodkiej kremowości, a na dodatek sprawia, że drożdżówki są jeszcze bardziej wilgotne w środku.
Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale nie jest łatwo teraz trafić na idealną drożdżówkę w cukierni czy piekarni. Albo składniki nie takie albo wysuszone albo przesłodzone. I powiem wam, że nie ma to jak samemu zrobić drożdżówki z sezonowymi owocami. O tej porze roku koniecznie spróbujcie z rabarbarem, acz truskawki też już tuż tuż.
Z poniższych proporcji wychodzi 5-6 drożdżówek.
Składniki
Ciasto na drożdżówki:
- 60 ml ciepłego mleka
- 13 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 40 g roztopionego masła
- szczypta soli
Kruszonka:
- 3-4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 30 g masła
Dodatkowo:
- budyń waniliowy
- 2 nieduże łodygi rabarbaru
- 1 małe jajko do posmarowania ciasta
Instrukcje
- Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, następnie dodajmy ciepłe mleko i zostawiamy na 10 minut aby zaczyn popracował.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn i rozbełtane jajko. Wyrabiamy i dodajemy szczyptę soli i rozpuszczone masło. Zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta (ciasto będzie trochę lepkie, ale później jeszcze dosypiecie trochę mąki przy rozwałkowywaniu ;))
- Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką na około 1,5h.
- W tym czasie możemy ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz przygotować kruszonkę.
- Przyznam, że kruszonkę zawsze robię na oko. Mąkę, cukier i masło zagniatamy w misce do uzyskania charakterystycznych grudek. Jak jest zbyt lepka to dodajemy trochę mąki i cukru, jak jest zbyt sucha i sypka, to dodajmy jeszcze trochę masła.
- Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wbijając w nie pięść. Można krótko zarobić. Dzielimy ciasto na równe kawałki (około 50-55 g). Następnie delikatnie rozwałkowujemy każdą kulkę ciasta a za pomocą dna szklanki wygniatamy środek drożdżówki, gdzie nałożymy nasz budyń i owoce.
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1cm kawałki. Oprószamy cukrem.
- Nakładamy po 2 łyżki budyniu na drożdżówkę i garść rabarbaru. Boki drożdżówki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy całość obficie kruszonką.
- Pieczemy około 15-20 minut w 180C.