wypieki

Drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Jump to recipe

Mam nadzieję, że podczas kwarantanny już opanowaliście przeróżne wypieki na drożdżach i że ten nie sprawi wam większego kłopotu 😉 Bo czy jest coś lepszego niż domowe drożdżówki z rabarbarem? Jak sama nie jestem fanką budyniu, tak w tym przepisie pasuje idealnie – bardzo fajnie łączy ciasto i rabarbar, dodaje też nieco słodkiej kremowości, a na dodatek sprawia, że drożdżówki są jeszcze bardziej wilgotne w środku.

Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale nie jest łatwo teraz trafić na idealną drożdżówkę w cukierni czy piekarni. Albo składniki nie takie albo wysuszone albo przesłodzone. I powiem wam, że nie ma to jak samemu zrobić drożdżówki z sezonowymi owocami. O tej porze roku koniecznie spróbujcie z rabarbarem, acz truskawki też już tuż tuż.

Z poniższych proporcji wychodzi 5-6 drożdżówek.

drożdżówki z rabarbarem i budyniem