bez mięsa

Klasyczny humus

Podobno niektórzy mierzą szczęście miskami humusu, dlatego dziś zdradzę Wam prosty i szybki przepis, na to jak taką miskę dobra otrzymać. Wariacji humusu powstaje coraz więcej. Możecie spotkać wersję paprykową, z suszonymi pomidorami, a nawet z burakami. Dziś jednak zostaniemy przy klasyce, którą i tak delikatnie zmodyfikowałam. Osobiście lubię, gdy humus jest bardziej kremowy, dlatego dodaję jogurt naturalny. Staram się też nie przesadzić z oliwą, ze względu na jej charakterystyczny gorzkawy posmak. Najlepiej samemu próbować stworzyć swój ulubiony humus – czy to z większą ilością oliwy czy z jogurtem. 

Oczywiście możecie zrobić humus ze świeżej ciecierzycy (wcześniej namoczonej i ugotowanej według instrukcji na opakowaniu). Ja jednak po przeprowadzeniu testu, która wersja mi bardziej pasuje, zostałam fanką tej bardziej leniwej, czyli na bazie ciecierzycy z puszki.

klasyczny humus

SKŁADNIKI

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka tahini (pasty sezamowej)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • duża szczypta kuminu
  • pół łyżeczki pieprzu
  • oliwa z oliwek 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
 
 
  1. Ciecierzycę odcedzić i przełożyć do miski.
  2. Dodać przecisnięty przez praskę czosnek, tahini, przyprawy, sok z cytryny, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki wody. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. 
  3. Masa będzie dość gęsta. Jeśli chcecie uzyskać bardziej kremowy i delikatny smak, dodajcie 2 łyżki jogurtu naturalnego i ponownie zblendujcie.
  4. W celu uzyskania idealnej konsystencji, dodajcie jeszcze kilka łyżek oliwy. To już od Was zależy czy wolicie bardziej gęsty humus, który użyjecie jako dip do marchewki pokrojonej w słupki, czy może preferujecie bardziej rzadką konsystencję.