bez mięsa

Sałatka z pieczonymi burakami i batatami

Oficjalnie zakończyłam dietę pączkową, był to niezwykle smakowity tydzień (tak, jadłam pączusie od poniedziałku). Podobno ilość zjedzonych pączków przekłada się na pomyślność, więc wyczekuję dosłownie time of my life. Dziś postanowiłam się z wami podzielić przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek, czyli sałatkę z pieczonymi burakami i batatami oraz fetą. Tak wiem, nie ma mięsa. Acz uwierzcie mi, że jest przepyszna i bardzo sycąca! Smakuje doskonale na ciepło, ale równie dobra jest na zimno, więc spokojnie możecie spakować ją do swojego lunch boxa. Do szczęścia potrzebujecie kilku składników, godzinę czasu i działając piekarnik. Tak więc znów wierzę, że bez problemu dacie sobię radę!

sałatka z pieczonymi burakami i batatami

SKŁADNIKI (dla 2 osób)

  • 1 duży batat 
  • 2 podłużne buraki lub duże okrągłe
  • 130 g sera feta
  • opakowanie mieszanki sałat
  • koperek
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier
 
 
  1. Piekarnik nagrzewamy na 190C.
  2. Wskazówka: do obierania buraków załóżcie zwykłe rękawiczki, unikniecie zafarbowania dłoni.
  3. Warzywa obieramy. Buraki kroimy w talarki, natomiast batata w większą kostkę.
  4. Buraki przekładamy do miski i doprawiamy dwoma łyżkami oliwy i dużą szczyptą cukru. Wszystko mieszamy potrząsając kilka razy miską.
  5. Pokrojonego batata przekładamy do drugiej miski i również skrapiamy łyżką oliwy. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu do smaku i mieszamy.
  6. Warzywa możecie przełożyć do dwóch osobych form albo na jedną dużą, jednak pamiętajcie o zachowaniu odstępu, bo inaczej sok z buraka zafarbuje pokrojonego batata.
  7. Wskazówka: jeśli nie posiadacie formy z nieprzywierajacą powłoką, wówczas wyłóżcie blachę papierem do pieczenia.
  8. Buraki należy piec około 50-60 minut do miękkości, natomiast bataty mniej więcej 20 minut. Dlatego najlepiej po pół godziny pieczenia buraków, do piekarnika włożyć formę z batatami.
  9. Na talerze wykładamy sałatę i równomiernie rozkładamy upieczone warzywa. Całość polewamy jeszcze odrobiną oliwy i skrapiamy sokiem z cytryny.
  10. Fetę kroimy w kostkę lub rozkruszamy palcami. Na koniec posypujemy wszystko świeżym koperkiem.