makarony z mięsem

Spaghetti carbonara

Kiedy jest zimno i szaro, wtedy pojawia się ona, pełna węglowodanów, carbonara! Nie wiem jak u was, ale u mnie czasami to właśnie comfort food jest ratunkiem na jesienną deszczową szarugę. Do przygotowania spaghetti carbonara potrzeba zaledwie kilku składników i „aż” 15 minut.

Pochodzenie carbonary i nazwy sosu nadal nie zostało wyjaśnione. Acz przynam, że moją ulubioną teorią jest, że carbonara pochodzi z Umbri i jest tworem górników (wł. carbonari) a grubo zmielony pieprz ma przypominać kawałki węgla. Wincyj wungla. Już widzę, jak ktoś kto haruje cały dzień w kopalni, chce wciąż myśleć o węglu i pracy, gdy zasiada do kolacji 😀

Oryginalny sos carbonara bazuje na żółtkach, parmezanie, podgardlu i czarnym pieprzu. Acz co by nie zbankrutować, to polską wesję carbonary możecie zrobić używając grana padano i boczku.

Poniższy przepis przewiduje nakarmić 2 osoby.