Pieczony kalafior z ciecierzycą to dobrze znany duet. Jednak w mojej głowie, oprócz tych dwóch składników, pojawiła się jeszcze czerwona kapusta. Czy kombinacja tej trójki będzie strzałem w dziesiątkę? Jak to bywa z eksperymentami kulinarnymi – nie dowiem się, dopóki nie spróbuję. Tak więc wpadłam na genialny pomysł włączenia piekarnika, kiedy to na zewnątrz termometry pokazywały jakieś śmieszne 35C w cieniu. Do mojego przyśnionego dania dorzuciłam jeszcze kilka innych składników i powiem wam szczerze, że chyba nie jadłam bardziej chrupiącej sałatki. Chrupie blanszowana kapusta, chrupią liście szpinaku, chrupie ciecierzyca i żeby tego było mało chrupią prażone pestki dyni!
Sałatka nie tylko zachywca wizualnie, ale też ilością witamin. Obiecuję, że kubki smakowe również nie będą się nudzić i brzuszek też się napełni, bo ciecierzyca potrafi zasycić. A z poniższych składników przygotujecie dwie porcje.
Składniki
- puszka ciecierzycy
- pół kalafiora
- ćwiartka niedużej główki czerwonej kapusty
- 200g szpinaku (baby)
- duża garść pestek dyni
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- łyżeczka tahini
- papryka wędzona i słodka, kumin, pieprz, sól
- *opcjonalnie cebula dymka
Instrukcje
- Ciecierzycę odcedzamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki i kładziemy obok ciecierzycy.
- Całość skrapiamy oliwą i doprawiamy słodką i wędzoną papryką, odrobiną kuminu, pieprzem i solą. Pieczemy w 200C przez 25 minut.
- Kapustę drobno szatkujemy. Solimy i zagniatamy rękami. Kapustę sparzamy wrzątkiem i odstawiamy na maksymalnie 2 minuty. Następnie odcedzamy i hartujemy kapustę bardzo zimną wodą.
- Na suchej patelni przez około 1-2 minuty prażymy pestki dyni (uwaga, czasami może ziarenko wyskoczyć).
- W miseczce łączymy tahini, łyżeczkę soku z cytryny oraz 3 łyżki oliwy.
- Na talerz wyładamy garść szpinaku, dodajemy dwie łyżki kapusty i na górę układamy pieczonego kalafiora i ciecierzycę. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni, cebulą dymką i polewamy dressingiem.