bez mięsa

Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą, szpinakiem oraz czerwoną kapustą

Pieczony kalafior z ciecierzycą to dobrze znany duet. Jednak w mojej głowie, oprócz tych dwóch składników, pojawiła się jeszcze czerwona kapusta. Czy kombinacja tej trójki będzie strzałem w dziesiątkę? Jak to bywa z eksperymentami kulinarnymi – nie dowiem się, dopóki nie spróbuję. Tak więc wpadłam na genialny pomysł włączenia piekarnika, kiedy to na zewnątrz termometry pokazywały jakieś śmieszne 35C w cieniu. Do mojego przyśnionego dania dorzuciłam jeszcze kilka innych składników i powiem wam szczerze, że chyba nie jadłam bardziej chrupiącej sałatki. Chrupie blanszowana kapusta, chrupią liście szpinaku, chrupie ciecierzyca i żeby tego było mało chrupią prażone pestki dyni!

Sałatka nie tylko zachywca wizualnie, ale też ilością witamin. Obiecuję, że kubki smakowe również nie będą się nudzić i brzuszek też się napełni, bo ciecierzyca potrafi zasycić. A z poniższych składników przygotujecie dwie porcje.