gnocchi z ricottą i bobem

bez mięsa dania główne

Gnocchi z ricottą i bobem

Jump to recipe

Klasyczne gnocchi bazują na ziemniakach, ale wariacji jest wiele i jedną z najbardziej popularnych są gnocchi, które składają się mąki i ricotty. Dlatego tym razem mam dla was właśnie przepis na gnocchi z ricottą i bobem. Do tego doskonała kombinacja masła, czosnku, koperku i skórki z cytryny (to samo towarzystwo możecie spotkać w przepisie na szybki makaron z cukinią).

Także przekształcamy włoskie kopytka we włoskie leniwe 😀 Gnocchi z ricottą i bobem to lekkie danie więc i w gorące dni się sprawdzi. Dużym plusem jest to, że gnocchi z dodatkiem ricotty są delikatne, miękkie i robi się je ekspresowo, bo odpada nam czas gotowania i chłodzenia ziemniaków.

Na drugi dzień też będą smakować, najlepiej jak podsmażycie je wówczas na maśle. Poniższe proporcje dadzą dwie średniej wielkości porcje. Niestety-stety mam tylko jeden żołądek, więc często robię dania używając mniejszych proporcji, co by mi za dużo nie zostawało. Spokojnie możecie je podwoić i część zamrozić. Natomiast jeśli decydowalibyście się robić właśnie podwójną porcję, to raczej nie musicie dodawać kolejnego jajka, ciasto mogłoby wyjść za rzadkie.

gnocchi z ricottą i bobem
gnocchi z ricottą i bobem