Klasyczne gnocchi bazują na ziemniakach, ale wariacji jest wiele i jedną z najbardziej popularnych są gnocchi, które składają się mąki i ricotty. Dlatego tym razem mam dla was właśnie przepis na gnocchi z ricottą i bobem. Do tego doskonała kombinacja masła, czosnku, koperku i skórki z cytryny (to samo towarzystwo możecie spotkać w przepisie na szybki makaron z cukinią).
Także przekształcamy włoskie kopytka we włoskie leniwe 😀 Gnocchi z ricottą i bobem to lekkie danie więc i w gorące dni się sprawdzi. Dużym plusem jest to, że gnocchi z dodatkiem ricotty są delikatne, miękkie i robi się je ekspresowo, bo odpada nam czas gotowania i chłodzenia ziemniaków.
Na drugi dzień też będą smakować, najlepiej jak podsmażycie je wówczas na maśle. Poniższe proporcje dadzą dwie średniej wielkości porcje. Niestety-stety mam tylko jeden żołądek, więc często robię dania używając mniejszych proporcji, co by mi za dużo nie zostawało. Spokojnie możecie je podwoić i część zamrozić. Natomiast jeśli decydowalibyście się robić właśnie podwójną porcję, to raczej nie musicie dodawać kolejnego jajka, ciasto mogłoby wyjść za rzadkie.
Składniki
gnocchi:
- 150 g ricotty
- 100 g mąki pszennej + do podsypywania
- tarty parmezan lub inny twardy, dojrzewający ser
- 1 jajko
- sól
dodatki:
- 200 g młodego bobu
- 100g masła
- 3 ząbki czosnku
- siekany koperek
- skórka z cytryny
- sól, pieprz
Instrukcje
- Bób wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy około 5-7 minut. Po tym czasie warto sprawdzić czy bób jest już miękki (generalnie młody bób szybko się gotuje).Następnie odcedzamy, dajemy mu chwile by ostygł i zabieramy się za łuskanie.
- W misce łączymy ricottę, mąkę, tarty parmezan (2 łyżki), sól oraz jajko. Podsypujemy stolnicę mąką i zagniatamy. Ważne by nie przesadzić z mąką, bo gnocchi wyjdą gumowe i twarde. Moje ciasto wciągnęło jeszcze około 30g mąki.
- Ciasto dzielimy na kawałki i każde rolujemy na grubość palca i następnie kroimy na około 2-centymetrowe kawałki. Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy dosłownie do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
- W rondelku topimy masło, dodajemy posiekany czosnek, następnie dajemy bób, trochę posiekanego kopru i łyżeczkę startej skórki z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Ugotowane gnocchi łączymy z maślanym bobem i całość posypujemy tartym parmezanem.
- *Jeśli wolicie, to gnocchi możecie dodatkowo podsmażyć na maśle i dopiero połączyć z bobem i posypać tartym serem.