sałatka Cezar z grillowanym łososiem

bez mięsa dania główne

Sałatka Cezar z łososiem

Jump to recipe

Gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury, to często sięgam po sałatki. Dziś mam dla was wariację sałatki Cezar. Zdecydowanie bardziej sytą niż oryginał, bo głównym składnikiem jest tutaj soczysty kawałek łososia.

Niestety jeśli ze słowem sałatka kojarzycie niskokaloryczną potrawę, to będę musiała was rozczarować – łosoś, parmezan i duża ilość majonezowego sosu może nie być najbardziej fit opcją, ale zdecydowanie warto tutaj zgrzeszyć 😉

Chrupka sałata rzymska, słono-octowy sos, cytrusowy łosoś i chrupiące grzanki robią tutaj robotę. A dla osób, które nie są przekonane do łączenia ryb z serami, to uspokajam, że łosoś wiele przyjmie i świetnie się komponuje z kremowymi serami, pleśniowymi czy nawet twardymi jak parmezan.

Dressing do klasycznej sałatki Cezar ponoć zawiera sos, którego nazwę mało kto potrafi wymówić, czyli Worcestershire (w jego skład wchodzi ocet i sos powstały z fermentacji anchois). Ja natomiast, lubię po prostu dodać fileciki anchois i kapary, by sos był jeszcze bardziej wyrazisty.

Z podanych proporcji uzyskacie dwie spore porcje. Możecie też zwiększyć gramaturę łososia i wówczas też spokojnie trzy osoby się najedzą. Smacznego!

sałatka Cezar z łososiem