Gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury, to często sięgam po sałatki. Dziś mam dla was wariację sałatki Cezar. Zdecydowanie bardziej sytą niż oryginał, bo głównym składnikiem jest tutaj soczysty kawałek łososia.
Niestety jeśli ze słowem sałatka kojarzycie niskokaloryczną potrawę, to będę musiała was rozczarować – łosoś, parmezan i duża ilość majonezowego sosu może nie być najbardziej fit opcją, ale zdecydowanie warto tutaj zgrzeszyć 😉
Chrupka sałata rzymska, słono-octowy sos, cytrusowy łosoś i chrupiące grzanki robią tutaj robotę. A dla osób, które nie są przekonane do łączenia ryb z serami, to uspokajam, że łosoś wiele przyjmie i świetnie się komponuje z kremowymi serami, pleśniowymi czy nawet twardymi jak parmezan.
Dressing do klasycznej sałatki Cezar ponoć zawiera sos, którego nazwę mało kto potrafi wymówić, czyli Worcestershire (w jego skład wchodzi ocet i sos powstały z fermentacji anchois). Ja natomiast, lubię po prostu dodać fileciki anchois i kapary, by sos był jeszcze bardziej wyrazisty.
Z podanych proporcji uzyskacie dwie spore porcje. Możecie też zwiększyć gramaturę łososia i wówczas też spokojnie trzy osoby się najedzą. Smacznego!
Składniki
- 2 mini sałaty rzymskie
- 2-3 kromki chleba
- oliwa z oliwek
- około 250g kawałek łososia (porcja dla 2 osób)
- skórka z 1 cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- parmezan
sos
- 4 filety sardeli (anchois) w oleju
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 żółtko
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy (np. Dijon)
- 100 ml oleju roślinnego
- pieprz do smaku
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
Instrukcje
Sos:
- W misce rozetrzyj filety anchois, kapary i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj żółtko, sok z cytryny, ocet winny, musztardę, dużą szczyptę pieprzu i zacznij ucierać wszystko trzepaczką, aż składniki się połączą.
- Zacznij dodawać stopniowo olej roślinny (nie używaj oliwy!). Ucieraj trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj około 2 łyżek tartego parmezanu, wymieszaj.
Przygotowanie:
- Kromki chleba pokrój na większą kostkę. Na patelnię wlej 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dorzuć pokrojone pieczywo i piecz kilka minut, aż się zrumienią, od czasu do czasu mieszając.
- Ściągnij skórę z filetów łososia, dopraw rybę solą i pieprzem oraz natrzyj je startą skórką z cytryny. Smaż rybę na oleju z każdej strony przez kilka minut. (jeśli masz grubszy kawałek ryby, to warto nieco dłużej potrzymać, by na pewno doszła w środku).
- Do miski z sosem wrzuć pokrojone liście sałaty rzymskiej (preferowane większe kawałki), wymieszaj. Następnie dodaj grzanki i usmażonego łososia oraz posyp garścią startego parmezanu.