Tak sobie myślę, że jakbym miała wybrać top trzy moich ulubionych sałatek, to sałatka Waldorf na pewno znalazłaby się na podium. Dlaczego? Bo uwielbiam w niej połączenie chrupkości (orzechy, seler naciowy, jabłko) oraz słodyczy (winogrona, jabłko). Oczywiście do tego mięsko i majonezowy dressing. Mmmm! A że ostatnio staram się unikać makaronów, glutenu, cukru i zgubić może jakiś kilogram czy dwa, to przekabaciłam sobie kilka słodkich winogron i łyżeczkę majonezu. Może od razu waga mi nie skoczy 😉
Poniższy przepis wykarmi 2 osoby.
Składniki
- sałata rzymska
- pierś z kurczaka
- 1 zielone jabłko (granny)
- 2-3 łodygi selera naciowego
- mała kiść różowych winogron
- garść orzechów włoskich
- słodka papryka, sól, pieprz
- łyżeczka startej skórki z cytryny
dressing:
- pełna łyżeczka majonezu
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Instrukcje
- Warzywa oraz owoce myjemy i osuszamy. Odkrawamy twardą białą końcówkę od łodyg selera naciowego, resztę skrawamy na 0,5cm kawałki. Liście sałaty rzymskiej (około 10-12) kroimy we wstążki. Winogrona przekrawamy na połówki. Jabłko wydrążamy i kroimy na niewielkie, cienkie plasterki. Wszystko mieszamy w misce.
- Na suchej patelni podprażamy chwilę orzechy włoskie. Przekładamy do miseczki (będą do dekoracji).
- Pierś z kurczaka przekrawamy po długości, tworząc 2-3 cieńsze filety. Filety równej grubości usmażą się jednomiernie. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na oleju z każdej strony przez około 3-4 minuty. Odkładamy na deskę, a po chwili kroimy na równe plastry.
- Przygotowujemy dressing, czyli mieszamy wszystkie składniki w misce. Następnie łączymy sałatkę z dressingiem.
- Sałatkę układamy na talerze, układamy jeden filet z kurczaka, posypujemy podprażonymi orzechami i skórką z cytryny.
© 2024 Copyright Better Be Tasty