Idealnie słodkie, miękkie, soczyste, odchodzące od kości – dokładnie tak można opisać te długo pieczone żeberka w marynacie daktylowej. Czy można marzyć o czymś jeszcze?!
Już kilka dobrych dni chodziły za mną żeberka więc udałam się do mojego osiedlowego mięsnego, Pani Gosia machnęła mi prawie kilogramowym kawałkiem mięsnych żeberek, a co będę sobie żałować! Potem standardowo zaczęłam kombinować jak je przyrządzić. Można by iść w klasykę miód-musztarda, ale lubię poeksperymentować i chciałam spróbować czegoś nowego. Wiedziałam jedynie, że chcę zostać przy słodkiej marynacie, która doskonale oblepi mięso a potem będzie można oblizywać palce.
Daktyle jakoś same przyszły mi do głowy i dostrzegłam w nich potencjał. Zerknęłam do internetu poszukać jakichś wskazówek odnośnie daktylowej marynaty i nic, nada. Także łapcie przepis na najbardziej oryginalne żeberka pokryte słodką daktylową marynatą!
Do przełamania słodyczy przygotowałam prosty ziołowy sos na bazie natki pietruszki, cebuli dymki, oliwy i soku z cytryny. Lekka kwasowość doskonale tutaj pasuje.
Uwagi: Składników wcale nie ma tak dużo, jednak ważny tutaj jest czas. Mięso należy zamarynować i włożyć do lodówki na ok. 12h, dlatego zalecam zamarynować mięso wieczorem. Dzięki temu, mięso po upieczeniu będzie miękkie, kruche i przejdzie aromatami. Kolejnym testem na cierpliwość jest czas pieczenia, który wynosi łącznie 3h, a dzięki niskiej temperaturze 150-160C, mięso pozostaje idealnie soczyste.
Składniki
- 0,9 kg żeberek wieprzowych
- pół główki czosnku
- 100 g suszonych daktyli
- gorąca woda
- łyżeczka miodu
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka papryka
sos: (należy wymieszać wszystkie składniki)
- posiekana natka pietruszki
- posiekana dymka
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- duża szczypta soli i pieprzu
Instrukcje
- Daktyle umieścić w garnuszku, zalać wrzątkiem, tak by je zakryła woda. Odstawić na godzinę, następnie zblendować na puree. Kolejno dodać łyżeczkę miodu, 3 łyżki oleju i dokładnie wymieszać.
- Żeberka umyć, osuszyć. Następnie natrzeć solą (2 płaskie łyżeczki), pieprzem (łyżeczka), słodką papryką (2 łyżeczki) oraz posiekanym czosnkiem.
- Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą z daktyli.
- Naczynie dokładnie owinąć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na ok. 12h.
- Następnie usunąć folię i piec żeberka przez 2h w 150C (w połowie czasu należy je obrócić), po tym czasie piec jeszcze 1h w 160C.
- Żeberka podać z ziołowym sosem.