pieczone żeberka z marynatą daktylową

dania główne z mięsem

Pieczone żeberka w marynacie daktylowej

Jump to recipe

Idealnie słodkie, miękkie, soczyste, odchodzące od kości – dokładnie tak można opisać te długo pieczone żeberka w marynacie daktylowej. Czy można marzyć o czymś jeszcze?!

Już kilka dobrych dni chodziły za mną żeberka więc udałam się do mojego osiedlowego mięsnego, Pani Gosia machnęła mi prawie kilogramowym kawałkiem mięsnych żeberek, a co będę sobie żałować! Potem standardowo zaczęłam kombinować jak je przyrządzić. Można by iść w klasykę miód-musztarda, ale lubię poeksperymentować i chciałam spróbować czegoś nowego. Wiedziałam jedynie, że chcę zostać przy słodkiej marynacie, która doskonale oblepi mięso a potem będzie można oblizywać palce.

Daktyle jakoś same przyszły mi do głowy i dostrzegłam w nich potencjał. Zerknęłam do internetu poszukać jakichś wskazówek odnośnie daktylowej marynaty i nic, nada. Także łapcie przepis na najbardziej oryginalne żeberka pokryte słodką daktylową marynatą!

Do przełamania słodyczy przygotowałam prosty ziołowy sos na bazie natki pietruszki, cebuli dymki, oliwy i soku z cytryny. Lekka kwasowość doskonale tutaj pasuje.

Uwagi: Składników wcale nie ma tak dużo, jednak ważny tutaj jest czas. Mięso należy zamarynować i włożyć do lodówki na ok. 12h, dlatego zalecam zamarynować mięso wieczorem. Dzięki temu, mięso po upieczeniu będzie miękkie, kruche i przejdzie aromatami. Kolejnym testem na cierpliwość jest czas pieczenia, który wynosi łącznie 3h, a dzięki niskiej temperaturze 150-160C, mięso pozostaje idealnie soczyste.