Ciąg dalszy moich przygód z dynią. Nie jest to moje ulubione warzywo, ale mimo wszystko próbuję eksperymentować. W sumie prawie dwa dni główkowałam co by z tej dyni zrobić, zupa odpadadła w przedbiegach, bo rosołu nagotowałam jak dla wojska… I tak myślałam, kombinowałam, aż w końcu w głowie narodził się pomysł na makaron.
Skąd biorę pomysły na przepisy? Ano właśnie tak kombinując, myśląc co do czego pasuje – słodkawa dynia to może i kwaśne pomidory? A żeby też oko cieszyło, to może coś zielonego – padło na szałwię, która wciąż wypuszcza nowe listki. A czy nie będzie to mdłe? Trzeba to gładkie pure czymś przełamać, najlepiej chrupiącymi pestkami dyni – koniecznie podprażone! Tak więc, wymyślanie nowych przepisów, to takie kulinarne puzzle. Nie mówię, że jest to łatwe, ale na pewno bardzo kreatywne. I nie, nie zawsze moje eksperymenty się udają, tak żebym była w 100% zadowolona, ale następnym razem wiem czego mi brakowało 😉
Ten przepis możecie zrobić na dwa sposoby – po prostu ugotowany makaron z sosem albo możecie go dodatkowo zapiec. Ja się skłaniam bardziej ku wersji pieczonej 😉
Składniki
- 200 g puree z dynii
- 100 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- świeża szałwia
- makaron (najlepiej rurki)
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
- garść pestek dyni
- * do wersji zapiekanej potrzeba garść tartego, twardego sera, więcej czosnku i opcjonalnie świeży tymianek
Instrukcje
Przygotowanie:
- W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente – najlepiej w tym przepisie sprawdzą się rurki np. rigatoni.
- Na suchej patelni prażymy przez kilka minut pestki dyni, przekładamy do rozdrabniacza. Jak chwile ostygną, krótko miksujemy.
- Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, dodajemy liście szałwii i posiekany ząbek czosnku. Dodajemy pasatę pomidorową oraz puree z dyni. Mieszamy do połączenia się. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos będzie gęsty, dlatego jeśli preferujecie bardziej płynny, dodajcie kilka łyżek wrzątku (może być też woda spod makaronu).
- Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem, podajemy z podprażonymi pestkami dyni.
W wersji zapiekanej:
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy wymieszany makaron z sosem, posypujemy podprażonymi pestkami dyni oraz garścią tartego twardego sera (parmezan/grana padano). Pieczemy około 10 min w 200C.