Jesień przyszła więc trzeba się bliżej zaprzyjaźnić z warzywami korzennymi. Tym razem na pierwszy ogień idzie burak w towarzystwie kremowego koziego sera. Przepis w sumie kradziony od siostry i szwagra, bo też lubią eksperymentować. A ze szwagrem mocno współdzielimy miłość do pistacji, więc nie żałujcie sobie 😉
Nadzienie, czy też farsz, jest bardzo delikatny i lekki. Dlatego jeśli poszukujecie bardziej wytrawnego i wyrazistego smaku, to na upieczoną tartę możecie pokruszyć dodatkowo trochę słonej fety.
Tartę zdecydowanie polecam w formie rustykalnej (galette), bo ciasto ma być tylko formą, która trzyma nadzienie i ma go nie zdominować. Ciasto ma być cienkie i najlepiej z niewielkim dodatkiem razowej mąki, która fajnie wzbogaci smak.
- Możecie użyć zarówno gotowanych jak i pieczonych buraków
- Serek kremowy, może być nawet kanapkowy, ważne by był kozi
- Pistacje solone dodatkowo doprawią danie
Składniki
ciasto:
- 100 g zimnego masła
- 150 g mąki (u mnie 120 g pszennej i 30 g żytnio-razowej)
- 1 jajko
- szczypta soli
nadzienie:
- 150 g koziego sera
- 4 upieczone lub ugotowane średnie buraki (polecam już ugotowane z Lidla)
- 2 małe jajka
- sól, pieprz
- duża garść pistacji
- * dodatkowa pokruszona feta na wierzch, jeśli poszukujecie jeszcze bardziej wytrawnego smaku
Instrukcje
- Wszystkie składniki na ciasto (oprócz soli) zagniatamy, aż powstanie w miarę jednolita masa. Następnie dodajemy sól i dalej zagniatamy. Powstałe ciasto zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 30-45 minut.
- Do miski wybijamy jajka i rozbełtujemy. Odlewamy 3-4 łyżki do miseczki, wykorzystamy do posmarowania ciasta, żeby się ładnie zrumieniło. Dodajemy do miski ser kozi, dużą szczyptę soli i jeszcze większą szczyptę pieprzu. Mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy garść posiekanych pistacji oraz 3 buraki pokrojone w kostkę. Nadzienie będzie miało piękny różowy kolor.
- Ciasto rozwałkowujemy w kształt koła, na środek przekładamy nadzienie, zostawiajac około 5cm ciasta po bokach.
- Ostatniego buraka kroimy w kostkę i wrzucamy nieregularnie na wierzch, dorzucamy też pozostałe pistacje. Boki ciasta zakładamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy około 30 minut w 180C.
© 2024 Copyright Better Be Tasty
