dania główne tarty wytrawne i quiche

Tarta rustykalna z burakiem i kozim serem

Jesień przyszła więc trzeba się bliżej zaprzyjaźnić z warzywami korzennymi. Tym razem na pierwszy ogień idzie burak w towarzystwie kremowego koziego sera. Przepis w sumie kradziony od siostry i szwagra, bo też lubią eksperymentować. A ze szwagrem mocno współdzielimy miłość do pistacji, więc nie żałujcie sobie 😉

Nadzienie, czy też farsz, jest bardzo delikatny i lekki. Dlatego jeśli poszukujecie bardziej wytrawnego i wyrazistego smaku, to na upieczoną tartę możecie pokruszyć dodatkowo trochę słonej fety.

Tartę zdecydowanie polecam w formie rustykalnej (galette), bo ciasto ma być tylko formą, która trzyma nadzienie i ma go nie zdominować. Ciasto ma być cienkie i najlepiej z niewielkim dodatkiem razowej mąki, która fajnie wzbogaci smak.

  • Możecie użyć zarówno gotowanych jak i pieczonych buraków
  • Serek kremowy, może być nawet kanapkowy, ważne by był kozi
  • Pistacje solone dodatkowo doprawią danie