inne

Kiszona cytryna

Sezon na przetwory się już zaczął i sama bym zamknęła w słoikach ile tylko się da, acz nie wiem czy moja piwnica to wytrzyma. Na kosztowanie kiszonek trzeba jednak swoje odczekać, dlatego na początek mam dla was dość oryginalny przepis na kiszoną cytrynę, która jest dodatkiem do potraw pochodzących głównie z kuchni Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki.

Jeśli kilka lat temu ktoś by mi powiedział, że będę kisić cytrynę to… no właśnie, sami pewnie właśnie myśliście jak to cytrynę w słoiku zamknąć? I to jeszcze z ogromną ilością soli. Powiem wam, że warto. Chociażby dla przepisu na maraokańskie pieczone ziemniaki, który na pewno niedługo się tutaj pojawi.

Co ciekawe, z zakiszonej cytryny wykorzystujemy zarówno miąższ (np. do tadżinu), jak i skórkę. Jeśli natomiast robicie lemoniadę albo sorbet cytrynowy i zostaje wam sama skórka, to nie wyrzucajcie jej, tylko wrzućcie do słoika, zasypcie solą, zalejcie wodą a reszta się sama zrobi. Zakiszoną skórkę można wykorzystać m.in. do pieczonych ziemniaków. Zalecam użycia słoików o niedużej pojemności, raczej nie będziecie w stanie zużyć od razu całego słoika. Oczywiście otwarty słoik spokojnie możecie przetrzymywać jeszcze przez jakiś czas w lodówce.

Kiszona cytryna

inne

Składniki

  • 1 kg cytryn
  • sól
  • przegotowana woda
  • słoiki z zakrętkami (najlepiej o pojemności 200-300ml)

Sposób przygotowania

  1. Cytryny dokładnie wyparzamy w gorącej wodzie, przekrawamy na pół i wyciskamy sok tylko z połowy wszystkich cytryn.
  2. Skórkę kroimy na mniejsze kawałki, więcej się wtedy zmieści do słoika.
  3. Słoiki i zakrętki również myjemy w gorącej wodzie, dokładnie osuszamy. (Można też słoiki wyparzyć w piekarniku lub w zmywarce).
  4. Na dno słoika wsypujemy czubatą łyżkę soli. Układamy warstwę cytryn i znów wsypujemy łyżkę soli. Kontynuujemy aż słoik będzie prawie pełny. Im więcej soli, tym pewność, że nam się wszystko dobrze zakonserwuje.
  5. Do 1/3 słoika wlewamy sok z cytryny, resztę dopełniamy przegotowaną, ostudzoną wodą. Słoiki zalewamy tak, aby skórka nie wystawała nad powierzchnią. (Jeśli robiliście lemoniadę lub sorbet i nie macie soku z cytryny, to zalejcie samą wodą)
  6. Słoiki mocno zakręcamy i potrząsamy przez chwilę, by rozpuścić sól. Najlepiej przez najbliższe 3-5 dni potrząsajcie nimi przez kilka sekund, a następnie schowajcie do ciemnego miejsca (np. szafka) na 4 tygodnie. Teraz już tylko trzeba poczekać.
  7. Ukiszona cytryna będzie miała ciemniejszą skórkę a woda będzie gęsta niczym syrop. Po otwarciu słoika poczujecie specyficzny aromat - dla mnie pachnie środkami czystości hah.
  8. Kiszona cytryna to obowiązkowy składnik kuchni marokańskiej, więc jeśli macie znajomych, którzy lubią tę kuchnię, to możecie im taki słoiczek zawsze sprezentować.
https://betterbetasty.pl/kiszona-cytyna/