Kontynuujemy wyprawę do Azji. Tym razem błyskawiczne i aromatyczne noodle – udon z kurczakiem i warzywami. Na przygotowanie tego dania potrzebujecie zaledwie 15 minut, a więc w sam raz na kucharzenie między połówkami meczu.
Ja użyłam gotowego makaronu udon (bez gotowania, tylko do podgrzania), ale jeśli nie znajdziecie go w supermarkecie, to możecie ugotować inny azjatycki makaron. Kurczak dzięki mące ziemniaczanej robi się jeszcze bardziej soczysty, a do tego sosy sojowy i sezamowy mocno podkręcają smak i nadają całej potrawie orzechowy posmak. Poniższa ilośc składników wystarczy na dwie porcje.
Składniki
- 300 g gotowego makaronu udon
- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 mały por (bez twardej zielonej części)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sos sezamowy
- sos sojowy
- czarny sezam
- mielona trawa cytrynowa
- pieprz
- cebula dymka
Instrukcje
- Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w podłużne kawałki. Doprawiamy pieprzem i trawą cytrynową. Obtaczamy w 2 łyżkach mąki ziemniaczanej.
- Ustawiamy duży ogień pod patelnią, wlewamy olej tylko aby przykrył dno i wrzucamy kurczaka. Dodajemy 15 ml sosu sojowego i 4 krople sosu sezamowego (uważajcie, tłuszcz może "strzelać"). Kurczaka smażymy do momentu, aż białko będzie ścięte z każdej strony i złapie brunatny kolor dzięki sosowi sojowemu. Kurczaka przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiow, aby nie wystygł.
- Marchewkę przekrawamy na pół, kroimy w cienkie plastry i następnie w drobne słupki. To samo robimy z porem. Na patelnie wlewamy 5 łyżek wody i wrzucamy marchewkę. Dusimy około 5 minut i dodajemy pora i dusimy kolejne 3-4 minuty.
- Do warzyw dodajemy gotowy makaron udon (bez gotowania) i następnie dolewamy tłuszcz spod kurczaka i mieszamy przez 2 minuty, żeby makaron się zagrzał.
- Noodle z warzywami przekładamy do misek i dodajemy kilka kawałków kurczaka.
- Posypujemy czarnym sezamem oraz posiekaną dymką.
© 2024 Copyright Better Be Tasty