ciasta, tarty i torty wypieki

Babka cytrusowa (wilgotna)

Jeśli lubicie wilgotne ciasta to ta babka cytrusowa na pewno was zachwyci! Ja użyłam połączenia cytryny i limonki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać na przykład sok z pomarańczy. Babkę przygotujecie w niecałe 15 minut i powiem szczerze, że równie szybko potrafi zniknąć. Wszystko przez gąbczastą i sprężystą strukturę. No i może przez ten cytrynowy lukier. 

Kolor babki może ulec zmianie, ze względu na to jakich jajek użyjecie. Pierwszy raz, gdy robiłam to ciasto, użyłam wiejskich jaj od babcinych kurek. Sama byłam zaskoczona, że kolor babki był tak intensywnie żółty. Teraz również użyłam wiejskich jaj, jednak jak to w okresie zimowym bywa, kury leniwe trochę, mało pożywienia na polu znajdą i żółtka już nie mają takiej mocy. Acz smak babki cytrusowej pozostał niezmieniony, czyli rewelacyjny!

wskazówka: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

babka cytrusowa (wilgotna)

SKŁADNIKI

  • 4 duże jajka 
  • 70 ml soku z cytryny (3 cytryny)
  • 40 ml soku z limonki (2 limonki)
  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 150 ml oleju
  • 180 g cukru kryształu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
 
SKŁADNIKI NA LUKIER
 
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
 
  1. Piekarnik nagrzewamy na 175C.
  2. Za pomocą robota kuchennego ucieramy jajka z cukrem przez około 3 minuty.
  3. Stopniowo dodajemy sok z cytryny i limonki oraz olej, cały czas miksujemy. 
  4. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz skórkę z cytryny. 
  5. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki (30×10) wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem lub za pomocą szpatułki „przecinamy” ciasto wzdłuż. 
  6. Pieczemy około 40 min (do suchego patyczka). 
  7. Ostudzone ciasto polewamy lukrem cytrynowym.
 
Przygotowanie lukru:
 
  1. Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i ucieramy łyżką do uzyskania gładkiej polewy. 
  2. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty, należy dodać kilka kropel soku, jeśli zbyt rzadki, więcej cukru pudru.

* Metoda suchego patyczka – może być to na przykład patyczek do szaszłyków. Po 40 minutach wbijamy patyczek w nasz wypiek, jeśli po jego wyciągnięciu obiera się na nim ciasto, to należy piec je kilka minut dłużej i znów sprawdzić. Jeśli natomiast patyczek po wyciągnięciu jest suchy, to znaczy, że nasze ciasto się upiekło.