ciasta, tarty i torty wypieki

Lekkie ciasto kokosowe z granatem

Coś mi się wydaje, że ciasto kokosowe z granatem często będzie gościć na moim stole. Generalnie lubię połączenie kokosu i granatu, jednak w tym cieście najlepsze jest to, że nie zawiera ani grama mąki, natomiast cukier spokojnie można zamienić na ksylitol, więc nie trzeba robić sobie specjalnie cheat day, by zjeść kawałek.

Lubię czasami leżeć wieczorem w łóżku i wymyślać nowe przepisy. I tak sobie leżałam w sobotę i zastanawiałam się „a gdyby tak zrobić jakieś ciasto bez mąki?”. Olśnienie nastąpiło w kilka sekund. Przecież wystarczy ubić białka z cukrem i kokosem! Reszta przepisu od razu pojawiła mi się w głowie. Z resztą sami zobaczcie co tam dobrego znajduje się w środku.

lekkie ciasto kokosowe z granatem

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 7-8 łyżek wiórków kokosowych
  • 5 białek (prosto z lodówki)
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
 
SKŁADNIKI NA MASĘ

  • 500g serka mascarpone
  • 200g mleczka kokosowego (najlepiej > 70% ekstraktu z kokosa)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki cukru pudru
 
DODATKOWO
 
  • 1 duży owoc granatu
 
 
  1. Piekarnik nagrzewamy na 170C.
  2. Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy masa zaczyna być sztywna, stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy dalej. Na koniec dodajemy kokos, również stopniowo, i mieszamy łyżką od spodu, do połączenia się składników. Ciasto ma być gęste, ale należy uważać, by przypadkiem nie dać za dużo kokosu, bo może wyjść bardziej zbite i suche.
  3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, można ją dodatkowo natłuścić olejem lub masłem. Następnie wykładamy na nią ubite białka z kokosem i rozprowadzamy równo szpatułką.
  4. Pieczemy około 25 minut. Jeśli po upieczeniu ciasto będzie trochę twarde, możecie naponczować je mieszanką: 5 łyżek soku z cytryny + 2 łyżki wódki/spirytusu/rumu.
  5. Zabieramy się za przygotowanie masy. Do miski przekładamy serek mascarpone i mleczko kokosowe. Ubijamy do połączenia się składników. Dosypujemy przesiany cukier puder (najlepiej stopniowo) i sprawdzamy czy uzyskaliśmy już swój poziom słodkości, czy może należy dorzucić jeszcze trochę cukru. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy bez grudek. Aby zintensyfikować smak kokosu, dorzucamy 2 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy. Tak przygotowaną masę można włożyć na chwilę do lodówki.
  6. Granat myjemy, kroimy na ćwiartki i wyciągamy czerwone owoce do miseczki.
  7. Schłodzoną masę przekładamy na upieczony i ostudzony kokosowy spód. Równamy za pomocą szpatułki.
  8. Całość posypujemy ziarnami granatu i znów wkładamy do lodówki. Najlepiej do całkowitego zastygnięcia masy.
Jak poprawnie ubić białka:
  1. Miska, w której będziecie ubijać białka musi być sucha, a białka muszą być schłodzone. Warto też dodać szczyptę soli.
  2. Dobrze ubite białka z cukrem będą mieć sztywną i błyszczącą konsystencję. Na powierzchni będziecie mogli zauważyć charakterystyczny wzorek zostawiany przez mieszadła miksera. Na koniec (dla odważnych) możecie stopniowo próbować obrócić miskę do góry nogami. Jeśli dobrze ubiliście, to nic nie wypadnie. 
  3. Warto pamiętać, że inaczej zachowują się jajka wiejskie, a inaczej takie z supermarketu (nawet jeśli napisane jest na nich eko). Bywa tak, że jajka ze sklepu nigdy nie ubiją się na sztywno.