Coś mi dziś kreatywność średnio dopisuje jeśli chodzi o wymyślanie nazw potraw, dlatego po prostu tę pyszność ze zdjęcia ochrzciłam jako zapiekane jajka z batatami. Oczywiście wnętrze jest o wiele bogatsze. Jest i cebula i cukinia, ale magicznym składnikiem jest tutaj boczek. Dosłownie cztery plasterki, które wytapiają się podczas pieczenia i nadają smaku całej potrawie. Skromnie powiem, że jest to przepyszne i zachwycałam się nad każdym kęsem. Na ten moment wskakuje na podium Dżoankowych śniadań!
Wsunęłam całość sama, więc poniższy przepis nakarmi jedną mocno głodną osobę. Za to, potem spokojnie możecie iść na długi spacer i sił wam nie braknie 😉
Tak w ogóle, to cześć wszystkim w nowym roku! Nowy rok, nowe przepisy!
Składniki
- 200g batata (przed obraniem 230g)
- połówka niedużej cebuli
- 4 plasterki boczku (około 50g)
- kilka plasterków cukinii (około 50g)
- oliwa z oliwek
- 2 jajka
- natka pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka, oregano
Instrukcje
- Do miski wkładamy batata pokrojonego w kostkę, dodajemy też pokrojoną cebulę i boczek. Do tego dorzucamy połowę posiekanej natki pietruszki oraz przyprawy: szczypta soli, pieprzu, pół łyżeczki oregano i łyżeczka słodkiej papryki. Całość polewamy 2 łyżkami oliwy i mieszamy.
- Na patelnię żeliwną* dajemy dodatkową łyżkę oliwy, przekładamy zawartość miski i pieczemy 20 minut w 200C.
- Po tym czasie dodajemy pokrojoną cukinię, dodatkowo przesuwamy warzywa na patelni, by zrobić miejsce na jajka – wbijamy, solimy i wkładamy do piekarnika na 5 minut.
- Gotowe danie posypujemy resztą natki pietruszki. Rozkoszujemy się każdym kęsem.
* zamiast patelni żeliwnej możecie użyć formy żaroodpornej albo tacki z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
© 2024 Copyright Better Be Tasty