Nie jestem fanką śniadań na słodko, ALE ta chałka z waniliowym twarożkiem i truskawkami, to jest definicja nieba! Kto spróbuje raz, będzie chciał jeść to co chwilę. Podstawą jest oczywiście puszysta i miękka chałka – oczywiście dla ambitnych, polecam Dżoankowy przepis na chałkę, który jest jednym z najbardziej uznanych przepisów na blogu 😉 Do tego kremowy, lekko słodki twarożek. Świeże truskawki – acz i maliny/jagody tutaj się sprawdzą! I gwóźdź programu, czyli skórka cytryny, która nadaje niezwykłej rześkości, świeżości – wręcz macie wrażenie, że kosztujecie lato i najlepsze wakacje waszego życia. I wracając to pierwszego zdania z tego wpisu, nie jestem fanką śniadań na słodko, ale ta chałka to zdecydowanie moje #1.
Składniki
- chałka (może być też brioszka)
- 200 g sera twarogowego (u mnie półtłusty)
- śmietana kremówka (30%)
- łyżeczka cukru pudru
- esencja waniliowa
- truskawki
- skórka z cytryny
Instrukcje
- W misce rozdrabniamy za pomocą widelca: ser z łyżeczką cukru pudru, dodajemy kilka kropel esencji waniliowej i dolewamy kremówkę – na początek około 50ml. Mieszamy. Jeśli twarożek nadal jest dość gęsty, dolewamy trochę kremówki, aż uzyskamy preferowaną konsystencję twarogu do smarowania.
- Chałkę smarujemy twarożkiem, układamy truskawki i obowiązkowo posypujemy tartą skórką z cytryny.
© 2024 Copyright Better Be Tasty
