Pasta z bobu – do jej przygotowania potrzeba dosłownie kilka składników. Kremowego i lekko słonego smaku dodaje nam ser typu feta, a rzodkiewka i chrupie i czasami zaszczypie w język. Do tego porządna pajda chleba na zakwasie i mamy fancy śniadanie.
Natomiast, taka kombinacja świetnie też się sprawdzi w formie mini kanapeczek na bagietce, które możecie zaserwować jako tapasy na spotkaniu z przyjaciółmi.
Jak widzicie pasta z bobu sprawdzi się i na poranek i na wieczór. A z tego przepisu wyjdzie wam miseczka pasty, która (tak na oko) starczy na 5 sporych kanapek.
Składniki
- 200 g młodego bobu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- opcjonalnie – trochę koperku
- do podania: feta oraz rzodkiewka
Instrukcje
- Zagotowujemy wodę, solimy do smaku. Wrzucamy bób i gotujemy około 5-7 minut (młody bob się dość szybko gotuje).
- Ugotowany bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dajemy mu chwilę, by ostygł. Następnie zabieramy się za łuskanie.
- Obrany bób łączymy z oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem (można też dodać nieco koperku). Miksujemy na gładką masę, albo jak lubicie, to możecie sobie zostawić większe kawałki.
- Kromki chleba smarujemy grubą warstwą pasty, dodajemy pokruszoną fetę i cienkie plasterki rzodkiewki. Doprawiamy pieprzem i solą.
© 2024 Copyright Better Be Tasty