W prawdzie ostatnio pogoda dość burzowa, ale jeszcze całe lato przed nami, więc warto sobie zapisać ten przepis na bardziej upalne dni. Çılbır, czyli jajka po turecku, to doskonałe danie na śniadanie i niewątpliwie najbardziej instagramowe śniadanie tego sezonu. Takie śniadanie możecie dorwać w krakowskim Muhabbet, ale przygotowane w domowych warunkach smakuje równie pysznie.
Çılbır podaje się na zimno, a dokładnie w temperaturze pokojowej. Więc warto wyjąć jogurt grecki z lodówki nieco wcześniej, a jeśli zapomnieliście, to zawsze można włożyć kubek jogurtu do ciepłej wody, by się nieco ogrzał. Drugim ważnym składnikiem jest papryka z Aleppo i domyślam się, że nie każdy z Was może mieć takie cuda w kuchni. Ja również nie posiadam, ale spokojnie możecie użyć różnych mielonych papryk.
Nie ma też co się obawiać robienia jajek w koszulce – to naprawdę nie takie trudne. Można sobie obejrzeć jakieś filmiki na youtube, ale starałam się też dokładnie opisać w przepisie, jak takie jajko przyrządzić.
Podsumowując, jajka po turecku to naprawdę doskonałe śniadanie na gorące dni a do tego jest niezwykle lekkie i pyszne! Poniższe proporcje wykarmią 2 osoby.
Składniki
- 4 świeże wiejskie jajka
- jogurt grecki 400g (w temp. pokojowej)
- garść posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- pieczywo
- duża łyżka masła
- czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
- ocet*
Instrukcje
- Do miski wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę posiekanego kopru, jogurt grecki, szczyptę soli i pieprzu do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
- W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy dwa rodzaje papryk oraz kumin, mieszamy do połączenia się składników.
- Wybijamy 1 jajko do kokilki lub kubka.* W rondlu zagotowujemy wodę z 1-2 łyżkami octu (można pominąć), po zagotowaniu zmniejszamy ogień. Za pomocą łyżki tworzymy w garnku wir i wrzucamy energicznie jajko, które sobie zatańczy w tym wirze i ma sobie tak siedzieć 3 minuty. Woda nie może wrzeć, bo „poszarpie” białko. Jajko poszetowe mają być delikatne, dlatego ich przygotowanie też musi być delikatne 😉
- Po trzech minutach wyciągamy jajko za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na ręcznik papierowy.
- Podobnie robimy z pozostałymi jajkami – i spokojnie, mogą się wystudzić, Çılbır i tak podaje się na zimno.
- Jogurt rozkładamy na dwa talerze, układamy po 2 jajka, polewamy paprykowym masłem i posypujemy koperkiem. Zajadamy się jajkami po turecku maczając w nich świeże pieczywo i na końcu wylizując nim talerz.