jajka po turecku

bez mięsa śniadania

Çılbır – jajka po turecku z jogurtem

Jump to recipe

W prawdzie ostatnio pogoda dość burzowa, ale jeszcze całe lato przed nami, więc warto sobie zapisać ten przepis na bardziej upalne dni. Çılbır, czyli jajka po turecku, to doskonałe danie na śniadanie i niewątpliwie najbardziej instagramowe śniadanie tego sezonu. Takie śniadanie możecie dorwać w krakowskim Muhabbet, ale przygotowane w domowych warunkach smakuje równie pysznie.

Çılbır podaje się na zimno, a dokładnie w temperaturze pokojowej. Więc warto wyjąć jogurt grecki z lodówki nieco wcześniej, a jeśli zapomnieliście, to zawsze można włożyć kubek jogurtu do ciepłej wody, by się nieco ogrzał. Drugim ważnym składnikiem jest papryka z Aleppo i domyślam się, że nie każdy z Was może mieć takie cuda w kuchni. Ja również nie posiadam, ale spokojnie możecie użyć różnych mielonych papryk.

Nie ma też co się obawiać robienia jajek w koszulce – to naprawdę nie takie trudne. Można sobie obejrzeć jakieś filmiki na youtube, ale starałam się też dokładnie opisać w przepisie, jak takie jajko przyrządzić.

Podsumowując, jajka po turecku to naprawdę doskonałe śniadanie na gorące dni a do tego jest niezwykle lekkie i pyszne! Poniższe proporcje wykarmią 2 osoby.