dania główne tarty wytrawne i quiche

Tarta wiosenna (ze szparagami, szpinakiem i suszonymi pomidorami)

Niby wiosna, a za oknem listopad. Lockdown trwa już 13 miesiąc… Zajęcia poza pracowe dość ograniczone, gdy na zewnątrz 3 stopnie i deszcz. Jak widać, w końcu się znalazł czas na przywitanie się ponownie z blogiem. A trochę mnie tu nie było… nie wiem kiedy minęły te 3 miesiące. W każdym razie mam nadzieję, że się stęskniliście.

W dzisiejszym wpisie znajdziecie przepis na wiosenną tartę, którą ostatnio poczęstowałam moich przyjaciół, przy okazji celebracji mojej 29 wiosny. Czy była dobra, musicie ich zapytać 😉

Tartę zrobiłam na kruchym cieście, ale żeby przyspieszyć proces, możecie spokojnie użyć gotowego ciasta francuskiego. Do tego warzywa: szparagi, szpinak i suszone pomidory. Moim zdaniem, boczek możecie użyć opcjonalnie, ale były głosy, że boczek jest tutaj obowiązkowy 😀 By było bardziej fancy, tartę posypcie prażonymi orzechami – pini lub migdałami.

Do gotowania polecam którąś z moich playlist. Na Spotify znajdziecie je jako Wieczne Lowe 3.0 lub Playlist by Dżo vol.1.

PS cytując Marcina ” Napisz, że testowana na gościach i wciąż myślę o niej”.