pierogi z soczewicą i chorizo

dania główne z mięsem

Pierogi z soczewicą i chorizo

Jump to recipe

Oj miałam ochotę na takie niebanalne połączenie! Choć wielbię popularne pierogi ruskie, z kapustą i grzybami czy z jagodami, tak czasami lubię poeksperymentować. W końcu co kraj, to inne pierogi, metody lepienia i nadzienia – czy to wołowina, czy żółtko, czy krewetki. U mnie tym razem padło na ziemistą czerwoną soczewicę, aromatyczną cebulę i czosnek oraz lekko pikantne chorizo, które robi tu całą robotę! Doprawiłam przyprawami, które pasowały mi kolorystycznie (serio haha) – czyli kurkuma i słodka mielona papryka. Słoneczny farsz zamknęłam w cieście, robiąc charakterystyczne promyki. Jakoś trzeba sobie radzić z deszczową aurą.

Przetestowałam ugotowany pieróg i cóż mogę rzec, gdyby był niedobry, to nie byłoby tutaj tego przepisu 😀 Pierogową ferajnę wrzuciłam na patelnię z masłem i krokoszem bawarskim, podsmażyłam, zachwycałam się każdym kęsem.

Pierogi oczywiście możecie też zamrozić. Ja układam je surowe, na desce oprószonej mąką. Przykrywam reklamówką i wkładam do zamrażalnika. Po godzinie, przesypuje do woreczka, zamykam szczelnie. Taki woreczek pierogów to skarb!