ciasta, tarty i torty wypieki

Tarta dyniowo-korzenna

Znów mnie wzięło na eksperymentowanie z dynią. Nie byłam pewna czy coś z tego wyjdzie, ale wymyśliłam sobie tartę z dodatkiem kakao. Żeby trochę podkreślić czekoladowość, dorzuciłam kakao także do ciasta a na górę wylałam czekoladowo-śmietankową mieszankę, czyli ganache.

Surowe nadzienie smakowało niczym krem z kasztanów (no wiecie, trzeba było wylizać resztki z miski ;)). Natomiast po upieczeniu mamy nadzienie typu mus, więc widelec zatapia się jak w masełko. A smak? Mocno korzenny, wręcz piernikowy, zdecydowanie mielone goździki miały coś z tym wspólnego 😉 Smacznej jesieni!

Jak zrobić puree z dyni? Dynię piżmową kroimy na pół, usuwamy pestki. Kroimy dynię na kawałki, układamy je na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia i hops do piekarnika na 25 minut w 180C. Następnie usuwamy skórę a miąższ blendujemy na gładkie puree.