pieczywo wypieki

Prosty chleb na zakwasie (z foremki)

Zapach świeżego pieczywa, to zdecydowanie jeden z moich ulubionych zapachów! A kromka jeszcze lekko ciepłego chleba posmarowana masłem, to już w ogóle mistrzostwo warte gwiazki Micheline.

Jeśli macie trochę cierpliowści i jesteście w stanie znaleźć 5 minut dziennie na dokarmianie zakwasu, a następnie nie przeraża was wymieszanie wszystkich składników w jednej misce, to pragnę wam powiedzieć, że spokojnie możecie zabierać się za pieczenie chleba z poniższego przepisu.

Prosty chleb na zakwasie (z foremki)

Składniki

    Zakwas:
  • mąka żytnio-razowa i orkiszowa
  • woda letnia (przegotowana lub z kranu)
    Chleb:
  • 200g mąki orkiszowej
  • 200g mąki chlebowej
  • cały zakwas
  • 350 ml letniej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • dodatki: otręby, mak, słonecznik, dynia, sezam

Sposób przygotowania

    Przygotowanie zakwasu:
  1. To jakich mąk użyjecie do przygotowania zakwasu ma wpływ na późniejszy smak chleba. Ja przeważnie mieszam mąkę żytnio-razową z orkiszową. Gdybyście używali samej mąki orkiszowej, też wam wyjdzie.
  2. Dzień I – Do litrowego słoika wsypujemy 50 g mąki i 50 ml wody. Mieszamy dokładnie. Słoik przykrywamy gazą i odkładamy na 24h.
  3. Dzień II oraz III – Pozbywamy się połowy zakwasu (ja zwykle po prostu wyrzucam 1 łyżkę). Następnie dodajemy znów 50 g mąki i 50 ml wody. Mieszamy, przykrywamy gazą i odkładamy znów na 24h.
  4. Dzień IV i V – Zakwas już lepiej pracuje, powinniście zauważyć pęcherzyki powietrza i zdecydowanie powinien zwiększyć swoją objętość. W tym dniu dosypujemy nieco więcej mąki – 75g i również 75 ml wody.
  5. Dzień VI – Zakwas jest gotowy i możecie użyć go do pieczenia chleba
    Chleb:
  1. Do dużej miski wsypujemy 400 g mąki (możecie pomieszać następujące mąki: pszenna/chlebowa/orkiszowa/żytnio-razowa).
  2. Wsypujemy ulubione dodatki. Np. garść otrąb żytnich, 5 łyżek maku, garść słonecznika. Do tego płaską łyżeczkę soli. Całość mieszamy i dodajemy cały zakwas oraz wodę. Mieszamy do połączenia się składników.
  3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy nasze ciasto (powinno być gęste, ale dające się przelać do formy).
  4. Zawijamy całość szczelnie folią spożywczą i odkładamy na 2-3h do wyrośnięcia. W sezonie zimowym polecam położyć foremkę blisko kaloryfera.
  5. Zwilżoną dłonią wygładzamy wyrośnięty chleb i posypujemy ulubionym ziarnem (np. makiem).
  6. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnia (230C) na 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 190C i pieczemy godzinę.
  7. Papier się przyklei do chleba, acz nie ma później problemu, by go oderwać. Dobrze upieczony chleb postukany od spodu będzie wdawać głuchy odłos.
  8. Chleb należy pozostawić do wystudzenia zanim zaczniemy go kroić.
https://betterbetasty.pl/prosty-chleb-na-zakwasie-z-foremki/