dania główne zupy i kremy

Krem z białej fasoli z chorizo

Gdy na sklepowych półkach pojawiła się książka „Portugalia do zjedzenia” Bartka Kieżuna, oczywiście musiałam ją mieć w moich zbiorach. Kuchnia portugalska jest bardzo prosta, ale niestety niezbyt rozpowszechniona. Poniższy przepis jest doskonałym przykładem, że czasami niewiele trzeba, by przygotować coś pysznego. Portugalski krem z białej fasoli z chouriço (chorizo), czyli w skrócie, wariacja na temat polskiej grochówki z kiełbasą. Nie byłabym sobą jakbym lekko nie zmodyfikowała przepisu 😉

Krem z białej fasoli z chorizo

dania główne, zupy i kremy

Składniki

  • 250 g suchej białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 2 liście laurowe
  • pieprz, sól, wędzona papryka
  • pół laski chorizo

Sposób przygotowania

  1. Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą, Zostawiamy w garnku na całą noc, aby napęczniała.
  2. Wylewamy wodę i zalewamy fasolę świeżą wodą w proporcji 1:4 (4 x tyle co fasoli). Dodajemy obraną marchewkę, selera, pietruszkę i liście laurowe. Gotujemy aż warzywa zmiękną.
  3. Wyciągamy jarzynę, a fasolę gotujemy dalej, do miękkości. W tym momencie doprawiamy wywar dwiema dużymi szczyptami soli.
  4. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na patelni skropionej oliwą.
  5. Dobrze by było, aby w garnku zostało dwa razy tyle bulionu co fasoli. Pozostały bulion najlepiej zlać i wykorzystać, gdyby zupa była za gęsta.
  6. Do garnka z fasolą dodajemy zeszkloną cebulkę i czosnek, doprawiamy pieprzem i wędzoną papryką (około pół łyżeczki).
  7. Całość blendujemy na gładki krem. Gdy zupa jest zbyt gęsta, dolewamy trochę bulionu.
  8. Na koniec podsmażamy krótko na patelni talarki chorizo i dekorujemy zupę. Nie żałujemy sobie, bo mocno podkreśla smak 😉
https://betterbetasty.pl/krem-z-bialej-fasoli-z-chorizo/