Łupacz? Okazuje się, że jest taka ryba. Nie miałam o niej pojęcia dopóki nie trafiłam na nią w sklepie. Pomyślałam „wezmę, spróbuję czegoś nowego”. W domu dopiero przeczytałam, że w smaku jest podobna do dorsza, acz według mnie ma delikatniejsze mięso, a więc nawet lepiej. Podsumowując, całkiem smaczna ryba. U mnie w towarzystwie pieczonych ziemniaków i szparagów a na kolację w wersji rybnych burgerów – zdjęć nie zrobiłam, ale zapewniam was, że to równie smaczny wybór.
Do tego przepisu oczywiście możecie wykorzystać inne rybne filety 🙂
Przepis jest szybki, smaczny i oczywiście bardziej zdrowy niż wersja smażona. Niewątpliwym plusem też jest brak patelni do mycia 😉
Składniki
- 2 filety łupacza
- 2 małe jajka lub 1 duże
- 1 czubata łyżka majonezu
- mąka
- bułka tarta
- garść tartego grana padano
- sól, pieprz, kurkuma,
- olej
- papier do pieczenia
Instrukcje
- Rybę płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Łupacza doprawiamy solą i pieprzem.
- Na głębokim talerzu roztrzepujemy jajka razem z majonezem i płaską łyżeczką kurkumy.
- Na osobnych talerzach umieszczamy mąkę oraz bułkę tartą z parmezanem.
- Panierujemy: mąka -> jajko -> bułka tarta. Strzepujemy nadmiar panierki.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, można dodatkowo papier posmarować odrobiną oleju. Opanierowane kawałki ryby układamy na pergaminie i pieczemy w 210C przez ok 20 minut aż złapią złoty kolor. W między czasie można też rybę obrócić na drugą stronę.
© 2024 Copyright Better Be Tasty