pasteis de tentugal

ciasteczka wypieki

Pasteis de Tentugal

Jump to recipe

Obstawiam, że większość z Was jakby miała wskazać najpopularniejszy portugalski przysmak, wskazałaby na słynne pastéis de nata. Co prawda mam specjalne foremki do nich i już dwa razy podjęłam się przygotowania, jednak trzeba przyznać, że są trochę pracochłonne. Na szczęście w Krakowie mamy genialną kawiarnię Cafe Lisboa gdzie mogę zaspokoić swoje potrzeby ciastkowo-kawowe.

Kiedyś eksplorując bardziej portugalską kuchnię natknęłam się na pastéis de Tentúgal, które pochodzą z miejscowości Tentúgal, położonej nieopodal Coimbry. Ponoć wymyśliły je Siostry Karmelitanki w XVI wieku. Na youtube możecie znaleźć filmik jak przygotowywane jest ciasto pod te ciastka… coś niesamowitego! Nie mam nawet takiej powierzchni w mieszkaniu, by to ciasto zrobić… dlatego do domowej wersji najlepiej sprawdza się ciasto filo.

Portugalczycy generalnie ubóstwiają słodycze z dużą ilością jajek i cukru. Pasteis de Tentúgal to połączenie lekko słonego i chrupiącego ciasta oraz słodkiej jajecznej masy… cukru pudru też nie żałujcie 😉

PS Stories z przygotowywania ciastek możecie też znaleźć na instagramie.

pasteis de tentugal