Ten prosty quiche z pieczarkami i cebulą, to świetna opcja na spotkanie ze znajomymi. Do tego lekka sałatka z warzywami i mamy kolację doskonałą.
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jaka jest różnica między tartą a quichem, to śpieszę z bardzo prostą definicją. Krótko mówiąc, quiche zawsze jest wytrawny i zawsze zawiera zalewajkę śmietanowo-jajeczną. Acz nazwanie go tartą również będzie poprawne. Natomiast wersja na słodko czy wersja bez zalewajki, zawsze będzie tartą.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 duże cebule
- 300 g pieczarek
- 20 g masła
- olej
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 200 g śmietany 18%
- garść tartego sera grana padano
- 2 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz, cukier
Instrukcje
- W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojone pieczarki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra, doprawiamy ją połową łyżeczki cukru i smażymy około 5-7 minut aż się ładnie zeszkli.
- Następnie łączymy pieczarki (bez wody, którą puściły) i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W misce roztrzepujemy jajko wraz ze śmietaną i tartym serem, można też doprawić solą i pieprzem.
- Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim. Przekładamy farsz i następnie zalewamy śmietanowo-jajeczną masą. Posypujemy świeżym rozmarynem.
- Pieczemy około 30 minut w 190-200C, aż tarta złapie złoty kolor.
© 2024 Copyright Better Be Tasty