ciasta, tarty i torty wypieki

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

Od kilku tygodni staram się ograniczyć jedzenie słodyczy, wyjątki robię tylko jak jest jakaś istotna okazja np. urodziny koleżanki. I całkiem dobrze mi idzie, jedynie mam delirkę z powodu odstawienia pieczenia. Dlatego by nie zwariować postanowiłam poczynić to ekspresowe ciasto z pięciu składników + owoce do dekoracji.

Dodatkowo możecie robić różne wersje tego ciasta. Ja tym razem użyłam mielonych orzechów włoskich, ale możecie także użyć migdałów lub orzechów laskowych, więc smak będzie inny, ale nadal bardzo czekoladowy.

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

Składniki

  • 130 g orzechów włoskich (można wymiennie zastosować orzechy laskowe lub migdały)
  • 200 g masła
  • 75 g kakao
  • 160 g cukru brązowego
  • 6 jajek
  • owoce do dekoracji: borówki/maliny

Sposób przygotowania

  1. Masło kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla. Na niewielkim ogniu roztapiamy masło i następnie dodajemy kakao. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników (nie gotujemy!)
  2. Orzechy mielimy mikserem, najlepiej jak najdrobniej.
  3. Jajka ubijamy mikserem, dodając stopniowo cukier, aż podwoją swoją obiętość,
  4. Do masy jajecznej dodajemy roztopione masło z kakao oraz zmielone orzechy. Całość dokładnie mieszamy szpatułką.
  5. Do małej tortownicy (średnica 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego na 160C, następnie zwiększamy temperaturę do 170C i pieczemy kolejne 15-20minut.
  6. Po upieczeniu, zostawiamy ciasto w formie i pozostawiamy do ostudzenia.
  7. Na koniec posypujemy ciasto kakao i dekorujemy owocami.
https://betterbetasty.pl/bezglutenowe-ciasto-czekoladowe/