ciasteczka

Korzenne pierniczki

Gdy w mieszkaniu pachnie choinką i powieszonymi na niej pierniczkami, to brakuje na stole już tylko mandarynek, by mieć komplet świątecznych zapachów. Przyznam otwarcie, że nie jestem wielką fanką pierniczków. Co prawda, pachną fenomenalnie, ale uważam, że jest o wiele więcej lepszych ciastek. Niemniej jednak, by wczuć się w bożonarodzeniowy klimat postanowiłam upiec kilka blaszek pierniczków, w końcu są to ciastka, które i rok wytrzymają w pudełku. Na czarną godzinę idelane, no chyba, że ktoś jest wielkim łasuchem i żadne słodycze się przed nim nie ukryją.

Podziwiam osoby, które na przełomie września i października już myślą, żeby zacząć przygotowywać ciasto na pierniki. Czasami takie ciasto musi leżakować dobre kilka tygodni. Ja raczej tydzień przed Wigilią przypominam sobie, że coś na tej choince musi wisieć. Dlatego jeśli również zostawiliście pieczenie pierników na ostatnią chwilę, to polecam wam ten ekspresowy przepis. Wyrobienie ciasta zajmuje kilka minut, a i pieczenie odbywa się w mgnieniu oka. Dzięki dodatku sody, ciastka nie są twarde jak skała i nie muszą leżeć tygodniami, by zmięknąć. Z resztą na przyspieszenie tego procesu, też wam zdradzę jeden trik.

Wskazówka: rodzaj miodu ma wpływ nie tylko na smak pierniczków, ale także na ich konsystencje, dlatego często zaleca się przy tych wypiekach stosowanie sztucznego miodu. Używając sztucznego miodu nasze pierniczki po upieczeniu będą bardziej miękkie.

korzenne pierniczki

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej tortowej (oraz garść do podsypania)
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 110 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 110 g płynnego miodu
  • 1 jabłko
  
 
 
 
 
 
  1. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i ucieramy na gładkie ciasto. Czy kolejność wrzucanych składników ma znaczeni? Nie, acz ja zaczynam od wsypania suchych składników, a następnie dodaję wszystkie mokre.
  2. Ciasto będzię lepkie, ale nie dodawajcie więcej mąki, bo pierniczki wyjdą twarde. 
  3. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy, formując walec. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20-30 minut do lodówki. Ciasto trochę stwardnieje i dzięki temu będzie się lepiej wałkowało.
  4. Piekarnik nastawiamy na 180C.
  5. Ciasto dzielimy na 4 części. Stolnice oprószamy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy jedną część ciasta na grubość około 5mm. Następnie wykrawamy foremkami nasze upragnione pierniczki. Powtarzamy czynność z resztą ciasta.
  6. Wskazówka: jeśli chcecie zrobić dziurki w pierniczkach, by później przewinąć przez nie wstążkę i zawiesić je na choince, to jest właśnie ten moment. Do robienia dziurek polecam słomkę, którą wystarczy zrobić otwór na wylot w pierniczku.
  7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierniczki zachowując 1,5cm odstęp między nimi. Pieczemy 8 minut. Jeśli macie większe pierniczki, to można piec 2-3 minuty dłużej.
  8. Jeśli czujecie w sobie artystę, to jak najbardziej możecie udekorować ostudzone pierniczki lukrem, kolorowymi pisakami czy innymi ozdobami. Poniżej znajdziecie informacje jak przygotować domowy lukier.
  9. Jeśli jednak wolicie pierniczki w wersji solo, to wystarczy przełożyć je do pudełek/puszek i zamknąć szczelnie, by doczekały do świąt. Koniecznie przeczytajcie wskazówkę na dole wpisu.

lukier

 
SKŁADNIKI NA LUKIER

  • pół szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki wrzątku (lub soku z cytryny)
  • barwniki spożywcze (opcjonalnie)
 
 
  1. Cukier puder przesiewamy do miseczki, *dodajemy odrobinę barwnika, wlewamy wrzątek (lub sok) i ucierami łyżką do uzyskania gładkiej polewy. 
  2. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty, należy dodać kilka kropel wrzącej wody, jeśli zbyt rzadki – więcej cukru pudru.

Wskazówka: co jeżeli nasze pierniczki z jakiegoś powodu zrobią się twarde? Wkładając ćwiartki jabłka do puszek, pierniczki jak małe wampirki wciągną całą wilgoć z owoca i zrobią się miękkie. Po dwóch dniach warto zajrzeć do naszych pierniczków, czy przypadkiem jabłko nie zaczęło pleśnieć, jeśli tak to należy je wymienić.

Summary
recipe image
Recipe Name
Korzenne pierniczki
Author Name
Published On