wypieki

Jabłkowe crumble

Och ileż to razy chodziłam po mieszkaniu z myślą „zjadłabym coś słodkiego”, a jednocześnie z tyłu głowy świeciła się lampka „tylko żeby  to nie miało miliona kalorii”. Wtedy najczęściej pojawiał się pomysł, by zrobić crumble, czyli deser owocowy pod kruszonką. W sezonie jesienno-zimowym króluje u mnie jabłkowe crumble z orzechami i rodzynkami. Tak, z rodzynkami. Teoretycznie nic nie mam do rodzynek, ale wolę, gdy kończą jako wino. W tym przepisie rodzynki pełnią jednak dość istotną rolę – naturalnie dosładzają nam nasz deser (naturalnie występujące cukry w rodzynkach stanowią 55-70%)! 

Jabłkowe crumble można zrobić w jednym naczyniu żaroodpornym, jednak przygotowanie deseru w kokilkach jest świetnym rozwiązaniem, gdy u progu pojawiają się niezapowiedziani goście. Szybkie pięć minut działania w kuchni, a potem tylko słuchacie zachwytów gości, gdy zajadają wasze ciepłe i pachnące domowe wypieki.

* W poniższym przepisie zastosowałam ksylitol zamiast cukru, dzięki temu uzyskałam nieco zdrowszą wersję kruszonki. Pamiętajcie jednak, że ksylitol w dużych ilościach również nie jest wskazany.

 

jabłkowe crumble

SKŁADNIKI (4 porcje)

  • 3 duże jabłka np. szare renety
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek 
  • łyżka cynamonu

 SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ

  • 4 łyżki mąki
  • 40g masła
  • 2 łyżki ksylitolu
 
 
 
 
 
 
 
 
  1. Piekarnik nastawiamy na 180C.
  2. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy nasienie. Kroimy w średnią kostkę.
  3. Do miski wrzucamy pokrojone jabłka, cynamon, rodzynki i kawałki orzechów włoskich. Wszystko mieszamy i następnie przekładamy do kokilek.
  4. Do każdej kokilki możecie wlać łyżeczkę wody, dzięki temu jabłka po upieczeniu będą miękksze, bez wrażenia wysuszenia.
  5. Czas przygotować kruszonkę. Poniżej znajdziecie dwa sposoby na jej przygotowanie, zależy czy wolicie myć później rondelek z masła (I) czy próbować domyć tłuste ręce (II).
  6. Wersja I – do miski przesiewamy mąkę i dodajemy ksylitol, w rondelku rozpuszczamy masło i następnie przelewamy je do miski. Za pomocą szpatułki mieszamy ciasto, aż do uzyskania charakterystycznych grudek ciasta.Gdy kruszonka wydaje się wam zbyt mączna, to dodajcie odrobinę masła. Jeśli natomiast zbyt rzadka, wtedy dodajcie trochę mąki i ksylitolu.
  7. Wersja II – do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ksylitol i zimne masło. Palcami łączymy składniki, aż do uzyskania charakterystycznych grudek z ciasta. Gdy kruszonka wydaje się wam zbyt mączna, to dodajcie odrobinę masła. Jeśli natomiast zbyt rzadka, wtedy dodajcie trochę mąki i ksylitolu.
  8. Kruszonkę nakładamy na jabłka i zapiekamy około 25 minut.