Kruche sezamki? Czemu nie! Ciastka sezamowe z pastą tahini są banalnie proste w przygotowaniu, a w smaku oczywiście intensywnie sezamowe. Do tego sezamowa otoczka, czyli +10 do wyglądu oraz +10 w chrupaniu 😉 Testerzy donoszą, że w białym sezamie lepsze – jeszcze bardziej sezamowe.
Z poniższego ciasta wyjdzie około 15 ciastek. Możecie też część ciasta zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Będzie na czarną godzinę zachciankową 😉
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 100 g tahini
- 100 g miękkiego masła
- 110 g cukru
- 1 jajko
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- biały i czarny sezam do obtaczania
Instrukcje
- W misce miksujemy masło z cukrem i jajkiem. Dodajemy tahini i ekstrakt waniliowy.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia się składników.
- Ciasto wkładamy na około 30 minut do lodówki, by nieco stężało.
- Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha (około 30 g każda), obtaczamy w sezamie i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Można je delikatnie spłaszczyć.
- Pieczemy 20 minut w 180C.
© 2024 Copyright Better Be Tasty