ciasta, tarty i torty wypieki

Ciasto ucierane z orzechową kruszonką

Jump to recipe

Czy jest coś lepszego od kawałka domowego ciasta? Otóż nie 😉 Dziś poszłam na długi spacer wzdłuż doliny Prądnika, wracając wskoczyłam do sklepu po kwaśną śmietanę, bo już rano chodziło mi po głowie jakieś ciasto z jej dodatkiem. Ciasto ucierane z orzechową kruszonką to totalny eksperyment, ale dzielę się przepisem, bo efekt jest przepyszny i pachnie niebiańsko!

Trochę musiałam na to ciasto poczekać, bo i składniki musiały się ogrzać do temperatury pokojowej, a później pieczenie też trwa prawie godzinę, ale zdecydowanie warto! Maślane ucierane ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany to swojego rodzaju klasyka, natomiast całą robotę robi tutaj ta orzechowa kruszonka. Miała być z cynamonem, ale zabrakło. Pomieszałam więc kardamon i kakao i wyszło chyba jeszcze lepiej!

ciasto ucierane z orzechową kruszonką