Czy jest coś lepszego od kawałka domowego ciasta? Otóż nie 😉 Dziś poszłam na długi spacer wzdłuż doliny Prądnika, wracając wskoczyłam do sklepu po kwaśną śmietanę, bo już rano chodziło mi po głowie jakieś ciasto z jej dodatkiem. Ciasto ucierane z orzechową kruszonką to totalny eksperyment, ale dzielę się przepisem, bo efekt jest przepyszny i pachnie niebiańsko!
Trochę musiałam na to ciasto poczekać, bo i składniki musiały się ogrzać do temperatury pokojowej, a później pieczenie też trwa prawie godzinę, ale zdecydowanie warto! Maślane ucierane ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany to swojego rodzaju klasyka, natomiast całą robotę robi tutaj ta orzechowa kruszonka. Miała być z cynamonem, ale zabrakło. Pomieszałam więc kardamon i kakao i wyszło chyba jeszcze lepiej!
Składniki
Ciasto:
- 90 g masła
- 100 g cukru
- 3 małe jajka
- 130 g kwaśnej śmietany 18%
- 160 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kruszonka:
- 50 g cukru
- 30 g masła
- 80 g orzechów włoskich
- płaska łyżka mąki
- czubata łyżeczka kakao
- łyżeczka kardamonu (możecie użyć też cynamonu)
- szczypta soli
Instrukcje
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Ucieramy masło z cukrem, aż powstanie jasna masa. Dodajemy jajka oraz ekstrakt z wanilii i ucieramy przez około 3 minuty.
- Do miski przesiewamy mąkę dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy.
- Utartą masę przekładamy do miski z mąką, dodajemy również śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy.
- Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w mikserze z nożami i pulsacyjnie siekamy przez około 30 sekund.
- Blaszkę o wymiarach 11×25 wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto a następnie rozkładamy równomiernie kruszonkę.
- Pieczemy 50 minut w 180C.