bez mięsa

Pieczona brukselka z jabłkiem

Zdecydowanie zbyt wiele lat zmarnowałam na niejedzeniu brukselki. Nie popełnijcie tego samego błędu co ja i jedzcie ją jak najczęściej! Pieczona brukselka z jabłkiem to moje zeszłoroczne odkrycie. Nawet moja mama nie chciała uwierzyć, że tak smaczna może być brukselka. Dlatego jeśli u was również występują nieprzyjemne wspomnienia związane z jedzeniem małych kapustek, zachęcam was do wypróbowania tego przepisu. Ja się zakochałam!

Nie wiem jak wyglądała wasza relacja z brukselką, ale u mnie, gdy na talerzu zupy jarzynowej trafiły się przypadkiem nie jedna, a dwie sztuki brukselki, to był wręcz dramat. Bardzo nie lubiłam tego gorzkiego smaku, dlatego oczywiście zupę zjadłam, a brukselka zostawała nietknięta. 

W ubiegłym roku, gdy robiłam zakupy na targu, mój wzrok zatrzymał się na małej kapustce znienawidzonej za czasów dzieciństwa. Chwila zawahania i kupiłam pół kilograma. Przecież na pewno da się ją przygotować w taki sposób, że mi posmakuje. Nie ukrywam, że liczyłam na pozytywny efekt i że polubimy się z brukselką. Jednak nie spodziewałam się, że polubię ją aż tak! Z pewnością nie zakończę na tym przepisie moich eksperymentów kulinarnych z brukselką, coś czuję, że czeka mnie jeszcze wiele dobrego.

pieczona brukselka z jabłkiem

SKŁADNIKI

  • pół kg brukselki
  • 1 duże jabłko

SKŁADNIKI NA DRESSING

  • duża łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli i pieprzu
 
  1. Piekarnik nagrzewamy na 180C.
  2. Brukselkę dokładnie myjemy i rozwarstwiamy za pomocą noża, by uzyskać jak najwięcej listków (najlepiej to robić od spodu brukselki). Gdy już dotrzemy do momentu, kiedy liście nie będą chciały się rozwarstwiać, to po prostu kroimy brukselkę na pół.
  3. Jabłko obieramy ze skórki, wyciągamy nasiona. Kroimy na ósemki, a następnie w cienkie plasterki.
  4. Brukselkę mieszamy z jabłkiem i przekładamy do naczynia żaroodpornego, najlepiej nieprzywierającego.
  5. Wszystkie składniki dressingu (miód, sok z cytryny, oliwę, musztardę i przyprawy) mieszamy w garnuszku i następnie polewamy brukselkę.
  6. Pieczemy około 20-25 minut