Piękno tkwi w prostoście czy może diabeł tkwi w szczegółach? Ta sałatka ziemniaczana z porem i tuńczykiem jest doskonałym połączeniem tych dwóch powiedzeń. Proste składniki podkręcone odrobiną chili i musztardowym dressingiem dają genialną kombinacje. Doskonały letni comfort food.
Poniższe proporcje wykarmią 2 osoby.
Składniki
- 8 małych młodych ziemniaków
- pół pora
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- chili (kawałek wielkości połowy kciuka)
- olej
- świeży tymianek
- puszka tuńczyka (w oleju lub w sosie własnym)
- na dressing: musztarda dijon i francuska, majonez, ocet winny, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Instrukcje
- Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
- Na patelni wlewamy kilka łyżek oleju, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra i posiekany czosnek. Smażymy kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy pora pokrojonego w prążki i posiekane chili (razem z pestkami).
- Smażymy jeszcze 5-7 minut. Doprawiamy lekko solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
- Ziemniaki odcedzamy, chłodzimy i kroimy na 4 części każdy. Wkładamy do miski, dodajemy podsmażonego pora oraz odcedzonego tuńczyka. Całość polewamy musztardowym dressingiem i dokładnie mieszamy.
dressing:
- W misce mieszamy 2 łyżeczki musztardy dijon oraz 1 łyżeczkę musztardy francuskiej, dodajemy czubatą łyżeczkę majonezu. Dolewamy łyżeczkę octu winnego oraz oliwy z oliwek. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
© 2024 Copyright Better Be Tasty