Blog już działa ponad miesiąc, a tu wciąż brak tego, co Dżoanka lubi najbardziej – mięso! Mama mi zawsze mówiła, że jestem jak mój dziadek i jako ostatni kęs obiadu zjadam kawłek mięsa. Przyznaję, uwielbiam, gdy po posiłku smak dobrego mięsa utrzymuje się jeszcze przez chwilę wśród moich kubków smakowych. Dziadek wiedział co robi! Ale wystarczy tych historyjek, czas na gotowanie.
Chrupiące kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych zrobione bez dodatku tłuszczu? Jak najbardziej jest to możliwe! Nuggetsy jakie chyba wszyscy znamy to opanierowana bliżej nieznana maź i usmażona na głębkoim tłuszczu. Przyznam, że nie brzmi to zachęcająco. Dlatego nadciągam z pomocą, a dokładnie z przepisem, na zdrowszą wersję chrupiących kawałków kurczaka przygotowanych w piekarniku. Tak przygotowany kurczak świetnie sprawdzi się jako przekąska na spotkaniach ze znajomymi, a także możecie go wykorzystać do sałatek.
pieczone kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych
SKŁADNIKI (2-3 osoby)
- jedna pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka jogurtu natutalnego
- łyżka sosu sojowego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
SKŁADNIKI NA DIP
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
- Piekarnik nagrzewamy na 180C.
- Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej podłużne. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, słodkiej papryki i czosnkiem granulowanym.
- W misce roztrzepujemy jajko z jogurtem naturalnym i łyżką sosu sojowego. Następnie wkładamy tam kawałki kurczaka i odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
- Do miksera wsypujemy płatki kukurydziane i rozdrabniamy, a następnie wysypujemy na tackę.
- Kawałki kurczaka panierujemy w płatkach i układamy na blaszy wyłożej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 20-25 minut na złoty kolor.
- Podawać jeszcze ciepłe z różnymi dipami lub keczupem.
- W miseczce umieszczamy jogurt naturalny i majonez.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koperek oraz sczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.