Kurczak w paście z tamaryndowca z chrupiącą surówką – niezwykle orzeźwiające danie! Soczysty kurczak z jeszcze bardziej soczystą i chrupiącą surówką. Kwaskowa pasta z tamaryndowca, rześki sok z limetki, słodycz kalarepy i marchewki, chrupkość fenkułu, ostrość chilli, orzechowa nuta dzięki olejowi sezamowemu. Śmiem twierdzić, że w tym daniu jest wszystko!
Wszystkie składniki spokojnie dostaniecie o każdej porze roku, co dla mnie jest ogromnym plusem, bo jak tylko mi się zamarzy, mogę ponownie sięgnąć po te pyszności. Z poniższych proporcji wykarmicie 2 osoby, acz zachęcam zrobić nieco więcej surówki, bo jest uzależniająca!
Składniki
- połowa piersi z kurczaka
- pasta z tamaryndowca
- sól, pieprz, mielona słodka papryka
na surówkę:
- pół fenukła
- pół kalarepy
- pół dużej marchewki
- 1 limetka
- cebula dymka
- olej sezamowy
- sól, cukier
- świeże chilli lub płatki chilli
Instrukcje
surówka:
- Do miski wrzucamy: fenkuła pokrojonego w pióra, kalarepkę pokrojoną w cienkie słupki, wiórki marchewki – użyłam zwykłej obieraczki do warzyw. Jeśli macie jakąś maszynkę/szatkownicę, to spokojnie możecie jej użyć, by pokroić wszystkie warzywa.
- W kubku łączymy sok z 1 limetki, łyżeczkę oleju sezamowego, płaską łyżeczkę cukru, szczyptę soli oraz chilii według uznania. Dodajemy dodatkowo 3 łyżki wody i wszystko dokładnie mieszamy.
- Przygotowanym dressigiem polewamy surówkę, dodajemy garść posiekanej cebuli dymki, całość mieszamy.
kurczak:
- Kurczaka kroimy po długości, by uzyskać filety o równej grubości – około 1 cm.
- Mięso doprawiamy solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Jedną stronę filetów smarujemy pastą z tamaryndowca.
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, układamy filety z kurczaka (pastą z tamaryndowca do dołu) i smażymy na dużym ogniu prze około 5-7 minut, aż mocno się zarumieni.
- Druga stronę filetów również smarujemy pastą z tamaryndowca i następnie obracamy na patelni. Smażymy przez około 5 minut.
- Usmażonego kurczaka podajemy z chrupiącą i orzeźwiającą surówką.
© 2024 Copyright Better Be Tasty