Musakowe wariacje, czyli musaka na polską modłę – z botwinką! Ja wiem, że brzmi to jak szalony pomysł, ale właśnie to jest cudowne w gotowaniu – eksperymenty! A zwłaszcza te udane.
Oczywiście botwinka jest niezawodna jeśli chodzi o zupę czy kaszotto, ale chciałam spróbować czegoś nowego i tak krok po kroku wymyśliłam sobie w głowie coś na styl zapiekanki. Ostatecznie warstwowej przypominającą grecką musakę, tyle że bez bakłażana a z burakiem. Efekt? Dla mnie lepsza niż oryginał! I jak popatrzycie sobie na zdjęcie na górze wpisu, to wam szczerze powiem, że pochłonęłam 1/3 na jednym posiedzeniu… niczego nie żałuję!
Łapcie botwinkę, bo jest to nad warzywo. A jak nie musaka, to polecam tą pyszną wiosenną zupę.
Składniki
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 200 ml pasaty pomidorowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- duży pęk botwiny (buraki + liście)
- sól, pieprz, słodka/ostra papryka mielona
- olej
- koperek
- opcjonalnie garść tartego grana padano
składniki na beszamel:
- 250 ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 35 g masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Instrukcje
- Beszamel: w rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki i smażymy około 1 minutę. Dolewamy mleko i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy energicznie trzepaczką, by pozbyć się grudek. Gotujemy na wolnym ogniu 1-3 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut. Studzimy i kroimy w grubsze plastry.
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek a następnie dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką (słodką lub ostrą – zależy czy wolicie bardziej wyraźne smaki). Całość smażymy około 7 minut i następnie dodajemy 200 ml przecieru/pasaty pomidorowej i smażymy jeszcze 5 minut.
- Buraki myjemy i kroimy w cienkie plastry, liście siekamy.
- Formę żaroodporną smarujemy olejem, układamy plastry ziemniaków, następnie plastry buraków i liście botwiny. Kolejną warstwą jest mięsny sos a na samą górę wlewamy beszamel. Opcjonalnie można jeszcze posypać tartym twardym serem typu garana padano.
- Pieczemy około 45-50 minut w 180C aż wierzch się ładnie zrumieni.
- Posypujemy koperkiem, co by było jeszcze bardziej polsko 😉
© 2024 Copyright Better Be Tasty