Lato coraz bliżej, czego nie można powiedzieć o zagranicznych wakacjach. W tym roku był plan, by jechać właśnie do Portugalii, jako że pierwszy raz byłam tam dokładnie 10 lat temu. Ale Portugalia nie ucieknie, natomiast by mieć tę namiastkę podróży i przypomnieć sobie smak tego kraju, przygotowałam przepis na modłę portugalską.
Kilka składników, w tym świeża ryba oraz oliwki i uwierzcie, że smakuje to jak niebo! Bardzo delikatna dorada doskonale komponuje się z czosnkowymi ziemniakami. Śmiem twierdzić, że nawet osoby, które nie przepadają za oliwkami, stwierdzą, że tutaj pasują i smakują wybornie.
Przepis jest na jedną duuużą porcję, jednak jak planujecie jeść w większym gronie, to można przepis przemnożyć i przygotować go w jakimś większym naczyniu. Jeśli obserwujecie też better be tasty na Instagramie, to relacje z przygotowywania tego przepisu znajdziecie w wyróżnionych stories.
Składniki
- 1 dorada
- 4-5 średnich młodych ziemniaków
- 10 sztuk czarnych oliwek
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- plasterek masła
- natka pietruszki (około 2 łyżki)
- sól, pieprz
- 2 plasterki cytryny
Instrukcje
- Ziemniaki dokładnie szczotkujemy i gotujemy około 10 min w osolonej wodzie.
- Do miski wkładamy posiekany czosnek, oliwki pokrojone w plasterki, natkę pietruszki. Dodajemy też podgotowane ziemniaki pokrojone w grubsze talarki. Doprawiamy całość solą i pieprzem i polewamy oliwą.
- Rybę dokładnie myjemy, za pomocą ręcznika papierowego lub noża możecie pozbyć się nadmiaru łusek po prostu zeskrobując je „pod włos” a raczej „pod łuskę” :D, dodatkowo robimy 2-3 nacięcia na rybce, aby później wsunąć w nie plasterki cytryny. Osuszamy rybę ręcznikiem papierowym, do kieszonki wkładamy plasterek masła, można dodać też ze 2 gałązki natki pietruszki. Rybę delikatnie solimy, doprawiamy pieprzem i można opcjonalnie dodać też jakąś przyprawę do ryb. W nacięcia wkładamy połówki plasterków cytryny.
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki a na górę układamy doradę, którą dodatkowo skrapiamy oliwą.
- Pieczemy około 20 min w 180C a potem na 5-10 minut można pokręcić na 190C, by ryba i ziemniaki złapały ładniejszy kolor. Można podawać z lekką sałatką.

