bez mięsa dania główne

Pieczona dorada po portugalsku

Lato coraz bliżej, czego nie można powiedzieć o zagranicznych wakacjach. W tym roku był plan, by jechać właśnie do Portugalii, jako że pierwszy raz byłam tam dokładnie 10 lat temu. Ale Portugalia nie ucieknie, natomiast by mieć tę namiastkę podróży i przypomnieć sobie smak tego kraju, przygotowałam przepis na modłę portugalską.

Kilka składników, w tym świeża ryba oraz oliwki i uwierzcie, że smakuje to jak niebo! Bardzo delikatna dorada doskonale komponuje się z czosnkowymi ziemniakami. Śmiem twierdzić, że nawet osoby, które nie przepadają za oliwkami, stwierdzą, że tutaj pasują i smakują wybornie.

Przepis jest na jedną duuużą porcję, jednak jak planujecie jeść w większym gronie, to można przepis przemnożyć i przygotować go w jakimś większym naczyniu. Jeśli obserwujecie też better be tasty na Instagramie, to relacje z przygotowywania tego przepisu znajdziecie w wyróżnionych stories.

pieczona dorada po portugalsku z oliwkami i ziemniakami